Kresz Géza Mentőmúzeum

Budapest
Markó u. 22.
1055
Magyarország

Elérhetőség
Információk

Ingyenes nyitvatartás

2021.09.18. (szombat)
10:00 - 18:00
2021.09.19. (vasárnap)
10:00 - 18:00

Épületvezetés nyelve

magyar

A Mentőpalota építését a szervezett magyarországi mentés megteremtője, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet 1887-ben alapító orvos igazgatója, Kresz Géza kezdeményezte. A kivitelezés Quittner Zsigmond műépítész tervei alapján valósult meg. Az Európa-szerte egyedülálló épület a kontinens első, eredetileg is mentőállomásnak épített épülete. A folyamatosan gyarapodó feladatok okán, 1900-ban a palota bővítésére került sor, ugyancsak Quittner Zsigmond  tervei alapján és felügyelete mellett.

A mentőállomás a második világégés idején átmeneti kórházként is működött. Budapest ostromakor a mentők – folyamatos baleseti kivonulásaik mellett – az épület földszinti ambulanciáján és légoltalmi pincerendszerében fogadták a belső kerületek lakóit. Ugyancsak itt, 1956. október 24-én, a forradalom és szabadságharc másnapján sebészeti műtővel rendelkező átmeneti segélykórház, az ún. „Pincekórház” kezdte meg működését.

1948-ban a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület államosításával az Országos Mentőszolgálathoz került az épület. Tágas falain belül kezdte meg működését a Mentőszolgálat legfelső irányító szerve, a Főigazgatóság s annak szakigazgatási osztályai. A főváros belső kerületeit ellátó mentőállomás ettől kezdve Központi Mentőállomás néven, a mentésirányító központ pedig Központi Irányító Csoportként folytatta működését. A századfordulón alapított Mentőmúzeum továbbra is fogadta látogatóit. Az 1960-as években ugyancsak itt kapott helyet a Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezet. A épület 2005-ben a műemlékké nyilvánított épület rekonstrukciós felújításon esett át Azóta is e patinás épületben működik az Országos Mentőszolgálat Központi Mentőállomása, mely elsősorban a főváros belső kerületeinek mentőellátásáért felelős.

Épületvezetések indulnak

2021. szeptember 18. szombat, 19. vasárnap, 10:00, 14:00

Múzeumi tárlatvezetés épületbejárással


A helyszínhez tartozó rendezvény(ek)