Országos Széchényi Könyvtár

1014 Budapest, Budavári Palota "F" épület

Figyelem!

A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni https://oszk.hu/rendezvenyek/kulturalis-orokseg-napjai-2023 weboldalon lehetséges. Várjuk Önöket szeretettel! 

Információk
-
-

Épületvezetés nyelve

magyar

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) több mint 220 éve a magyar nemzet könyvtára. Alapítója, gróf Széchényi Ferenc – gróf Széchenyi István édesapja impozáns, több tízezres példányból álló gyűjteményét bocsátotta 1802-ben a köz javára. A könyvtár már ettől a pillanattól kezdve magánszemélyek és közösségek adományai, valamint a nyomdai kötelespéldányok által gazdagodik. Feladatköre az évtizedek alatt folyamatosan bővült; jelenleg a klasszikus könyvtári funkció mellett a 21. századi követelményeknek megfelelő kulturális közösségi térként is működik. 

Természetesen a szellemi érték mellett kiemelten fontos maga az épület is, ahol ezek a kincsek megtalálhatóak. A nemzeti bibliotéka 1985-től Budapest egyik legimpozánsabb környezetében, a Budavári Palota F épületében található, ahol rendszeres kiállításokkal, bemutatókkal és nyílt napokkal várjuk az olvasókat, érdeklődőket, kikapcsolódni vágyókat. Nagy hangsúlyt fektetünk a családok és a legfiatalabb generáció megszólítására, ezért a Kulturális Örökség Napjai is egy kedvező alkalom számunkra, hogy minél többen megismerhessék és felfedezhessék a könyvtár épületét, valamint igénybe vegyék egyre bővülő szolgáltatásainkat. 

Az intézmény törzsgyűjteménye a teljesség igényével gyűjti a Magyarországon megjelent könyveket és folyóiratokat. Ezt egészítik ki a különgyűjtemények, különleges, páratlan könyvtári dokumentumok. Itt találhatóak többek között a magyar nyelv legrégebbi szövegemlékei, a Képes Krónika, Mátyás király könyvtárának harmincöt gyönyörű Corvinája, a Himnusz és a Szózat eredeti kézirata, és az Esterházy-kottaarchívum. E mellett a modern kor jellegzetes dokumentumai, plakátok, fényképek, hanglemezek, CD-k, DVD-k és értékes dokumentumok ezrei kutathatók és bizonyos keretek között megismerhetők az érdeklődők számára. 

Mondhatjuk tehát, hogy az OSZK a magyar írott kulturális örökség őrzője, és mint ilyen, igyekszik ezt minél szélesebb körben a nyilvánosság elé tárni. A kor kihívásainak eleget téve egyre több dokumentum kerül fel online felületekre; törvényileg meghatározott feladata is a könyvtárnak, hogy gyűjteménye a megfelelő formában digitalizálásra kerüljön. 

Várjuk szeretettel látogatóinkat! 

Épületvezetések indulnak

Szeptember 16-án, szombaton:

10.00; 11.00; 13.00; 14.00; 15.00; 16.00 

Szeptember 17-én, vasárnap:

10.00; 11.00; 13.00; 14.00; 15.00 

Kapcsolódó rendezvény

1014 Budapest, Budavári Palota "F" épület
1014 Budapest, Budavári Palota "F" épület
1014 Budapest, Budavári Palota "F" épület

Kapcsolódó séta