Fővárosi Törvényszék

1055 Budapest, Markó utca 27.

Figyelem!

Az épületbe történő belépéskor biztonsági okokból az érkezők ruházatát és táskáját átvizsgálják. Ruhatár és értékmegőrzés a helyszínen nem biztosított.

Az épületlátogatásra a 15 fő feletti (!) csoportok részére előzetes regisztráció szükséges az ftrendezveny@birosag.hu  e-mail-címen!

Információk
-

Épületvezetés nyelve

magyar

A Hauszmann Alajos által tervezett, az Alkotmány, a Nagy Ignác, a Markó és a Bihari János utcák által határolt épületet – a Fővárosi Törvényszék, valamint a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. Objektumának közös otthonát – 1890. július 14-én adták át a használatnak. A 113 évvel később, 2003-ban műemlékké nyilvánított palotát maga Ferenc József is számos dicsérő jelzővel illette. Legdíszesebb tárgyalója az úgynevezett esküdtszéki terem, amely ma is őrzi eredeti formáját. A tárgyaló legfőbb dísze Feszty Árpád hat táblaképe. Itt fontos megemlíteni azt is, hogy az FT könyvtárának kiállítószekrényében megtekinthető az 1822-ben Werbőczy István neve alatt megjelent magyar törvénytár, a Corpus Iuris Hungarici, amely a könyvtár legrégebbi kötete.

1. Az érdeklődők óránként vezetett séta keretében tekinthetik meg a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termét és könyvtárát. Ezen programunkra csak a helyszínen lehet jelentkezni, előzetes regisztráció nem szükséges!

 

2. A jog mint a kultúra része - a büntetőjog szépségei

Előadó: dr. Nyilas Levente, a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese, büntetőbírája. Ez a program a nap folyamán 2 alkalommal, 15.00 és 17.00 órakor elérhető, maximum 15-15 fő részére. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezni az ftrendezveny@birosag.hu e-mail címen lehet.

Épületvezetések indulnak

A séták 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 és 17.00 órakor indulnak. Az egyes csoportok létszáma maximum 25 fő lehet.