Fővárosi Vízművek Kőbányai medencéje

1105 Budapest, Ihász utca 29.

Figyelem!

A HELYEK MINDKÉT NAPRA BETELTEK!

A programon kizárólag előzetes regisztrációval és annak elfogadásáról szóló visszaigazolással rendelkező látogatókat tudunk fogadni.

Regisztráció: www.vizmuvek.salonic.hu

Kérünk minden regisztrálót, hogy figyelmesen olvassa el és tartsa be a látogatók biztonságát és kellemes közérzetét is szolgáló látogatási szabályzatot! Külön is felhívjuk leendő látogatóink figyelmét arra, hogy a rendezvény helyszíne nem látogatási céllal kialakított létesítmény, hanem üzemi terület, amely nem akadálymentesített. Mozgásukban korlátozott személyek számára a keskeny lépcsőkön történő lejutás nehézséget okozhat. Babakocsival, tolószékkel egyáltalán nem közelíthető meg a medencetér. Tizennégy év alatti gyerekek kizárólag felnőtt kíséretében léphetnek be, négy év alatti gyerekek a víztároló medencét saját biztonságuk érdekében nem látogathatják.

Elérhetőség
Telefon
E-mail
Információk
-
-

Épületvezetés nyelve

magyar

Három napra ismét kitárja kapuit a Fővárosi Vízművek legrégebbi és leglátványosabb létesítménye, a Kőbányai medence. Szeptember 15-17. között várjuk a látogatókat az 1869 és 1871 között az első pesti vízmű részeként épült víztárolóba, amely az év összes többi napján eredeti funkciójának megfelelően vízzel telt. Szeptember 15. péntek az iskolai csoportoké, 16. és 17. pedig elsősorban a családoké. Szombaton és vasárnap a medence lenyűgöző látványa és üzemeltetési szakembereink bemutatója mellett a látogatók képet kaphatnak tevékenységünk néhány más részletéről is. Vízminőségi és környezetvédelmi szakembereink a vízminőség-vizsgálat hátterébe avatják be az érdeklődőket. Nekik bátran fel lehet tenni a csapvízzel kapcsolatos kérdéseket is. Biztonsági osztályunk munkatársai délelőtt és délután bemutatják, hogyan őrzik vízbázisainkat és létesítményeinket, néhány valódi akciójelenettel fűszerezve. A város alatt húzódó, 5000 kilométernyi vezetékrendszert üzemeltető szakembereink pedig műszerekkel, többek közt a csőtörés-kereséskor használt talajradarral és a gyerekek nagy kedvencével, a megmászható munkagéppel készülnek a két közönségnapra.

A létesítmény a Hajóhivatal téren, a mai Parlament helyén létesített termelőgépház ellennyomó víztároló medencéjeként épült meg 1869-71 között Kőbányán. A 2 x 11 000 m³-es medencét az egyes téglákon található lenyomat tanúsága szerint a „TATAI URODALMI TÉGLAGYÁR” által gyártott, kétszer égetett téglából, olasz kőművesek irányításával magyar munkások építették, vakolatlan felülettel. A hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik. Ez a vízellátás legrégebbi, ma is működő, építészetileg is káprázatos létesítménye. A medencék olyan jó minőségben épültek meg, hogy a mai napig üzemelnek. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétum benyomását kelti.

A létesítmény megközelítése közösségi közlekedéssel ajánlott, mivel parkolóhely csak korlátozott számban áll rendelkezésre az utcán. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal érhető el.