Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

1013 Budapest, Krisztina körút 57.

Figyelem!

Az épület csak vezetéssel látogatható, amely előzetes regisztrációhoz kötött: v.kovacs.annamaria@oszmi.hu. Maximális létszám: 25 fő/vezetés.

Információk
-
11 órakor és 13 órakor indul a vezetett épületbejárás.
-
11 órakor és 13 órakor indul a vezetett épületbejárás.

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag nyelve

magyar

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek harmonikus, klasszicista jellegű épület ad otthont a Krisztina körúton. Az eredetileg földszintes, majd emeletessé átalakított palota Krisztinaváros egyik legjelentősebb történelmi épülete, a 19. század negyvenes éveiben építtette Áldásy Antal kapitány. 1855-1866 között ez az épület volt családi otthona a Lánchíd és az Alagút skóciai születésű építészének, a budai Áldásy családba nősült Adam Clarknak.

A magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 novemberében alapították meg az Országos Színháztörténeti Múzeumot, melynek igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzését a következőképpen határozták meg: a kortárs színművészetet segíteni a magyar színjátszás múltjának megismertetésével, másrészt a színház iránt érdeklődő közönségnek bemutatni a régmúlt idők színjátékát. A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek (Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla) ismertsége illetve az akkor már megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum „ide vonzotta” a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést segítette Gobbi Hilda kiterjedt kapcsolatrendszere is. Az Országos Színháztörténeti Múzeum egyedüliként kezdte el gyűjteni, és egyedüliként gyűjti ma is a magyar színháztörténet tárgyi emlékeit, hiszen a többi muzeális intézményben, közgyűjteményben vagy marginálisan jelent meg a színházművészet vagy csak a papíralapú dokumentumokra terjedt ki a gyűjtőkör.

1953-ban az Országos Színháztörténeti Múzeum szervezetéhez csatolták – akkori elnevezésén – a Bajor Gizi Emlékmúzeumot. Ez ma is az OSZMI kiállítóhelye.

 

Épületvezetések indulnak

A bejárások mindkét nap 11 órakor és 13 órakor indulnak az épület bejáratától. A vezetés időtartama: kb. 90 perc.

A bejárásokat vezeti: Dr. Csiszár Mirella és Csalló Erzsébet

Az érdeklődők az Intézet épülettörténetével, a könyvtárral, és az itt található gyűjteményekkel ismerkedhetnek meg a vezetett épületbejárások során.