Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

8360 Keszthely, Bercsényi Miklós utca 65-67.

Figyelem!

A múzeum minden kiállítása térítésmentesen látogatható, az Élménygazdaságra az ingyenes belépés nem vonatkozik!

Információk
-
A nyitvatartás ideje alatt csak a kiállítások látogathatóak térítésmentesen! Az Élménygazdaságba jegyváltás szükséges!

Információs anyag nyelve

magyar

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár filiáléja, üde színfolt Keszthely város szívében, amely változatos tematikájú kiállításaival és másfél hektáros kerttel rendelkező Élménygazdaságával ideális helyszín tartalmas kikapcsolódáshoz a család minden tagja számára.

A Festetics György által alapított Georgikon volt Európa elsőként alapított önálló agrár-felsőoktatási iskolája. A Georgikon majort Festetics György, a Georgikonnal, Európa legidősebb agrár- felsőoktatási intézményével egy időben, 1797-ben alapította, és 1848-ig, annak fennmaradásáig önálló tangazdaságként működött. A kor legismertebb gazdasági szakemberei tanítottak a Georgikonban, és egyben a tangazdaságot is irányították. A major a gyakorlati oktatás mellett a kísérleti gazdálkodás színtere volt. Gyakran próbáltak ki külföldről hozott eszközöket, új termékeket és eljárásokat, a kísérletezésekről pontos kimutatásokat vezettek.

A major a Georgikon megszűnése után is a korszerű gazdálkodás színtere maradt, 1848-tól a keszthelyi Festetics-uradalom részeként működött tovább. Az 1865-ben állami intézményként Keszthelyen újjáéledő agrár-szakoktatás nem kapta meg a Festetics-családtól a Georgikon majort, a Várvölgyi út mentén új tangazdasági központ épült, de egyes gyakorlati foglalkozásokat a régi majorban is tarthattak a tanintézet hallgatóinak.

A Festetics major 1972-óta már múzeumi keretek között, de a történeti, hagyományi örökségre alapozva, ahhoz szorosan kapcsolódva fejlődik.

Kiállítások:
-    A keszthelyi agrárszakoktatás története
-    Majorok népe a XVIII-XIX. században, cselédek élete
-    A növénytermesztés eszközei és gépei
-    Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken
-    A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei
-    Állattenyésztési kiállítások
-    Kovácsműhely, bognárműhely, kádárműhely


A nevezetességek közé tartozik egy 1924-ben gyártott működőképes nyersolajtraktor, valamint a magtár boltívei alatt álló Fowler-féle gőzekék.

Facebook: www.facebook.com/Georgikon.Major/
Youtube: www.youtube.com/channel/UCkZBGl-cibdEH7Rv59hQalQ