Edelényi kastélysziget

3780 Edelény, Borsodi út 7.

Információk
-

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag nyelve

magyar

Az edelényi kastély hazánk egyik legjelentősebb barokk épülete, különlegessége Lieb Ferenc iglói vándorfestő szemet gyönyörködtető rokokó falképsorozata, mely Közép-Európában egyedülálló módon maradt meg. Az Állandó kiállítás mondanivalójának középpontjába a barokk korban élt hétköznapi emberek mikro-történelme került. Az épületnek sajnos eredeti berendezési tárgyai nem maradtak, így az egyes szobákban elhelyezett 18. századi bútorok az adott tér funkciójára utalva egyfajta üzenetek a ma emberének.

A tárlatvezetések hangulatát „Lieb Ferenc, az edelényi festő” című 3D-s, kosztümös kisjátékfilm megtekintése teszi igazán egyedivé, hisz sokak számára, olyan maradandó élményt nyújt, amellyel eddig még sosem találkoztak. A film Lieb Edelényben töltött egy évét mutatja be, részben valós személyekre és tényekre építő, részben fantázia-szülte történeteken keresztül. A filmben a festő a hat festett szoba átadását követően, vázlatrajzait lapozgatva feleségének mesél a kastélyban töltött időről. A rajzok aztán egymás után életre kelnek, bepillantást engedve Lieb Ferenc életének egy-egy pillanatába. Az Edelényben töltött időszak nemcsak Lieb Ferenc számára volt sorsfordító, hanem a kastély ifjú örökösének, „Kis Ferusnak” is meghatározó élmény lehetett a festő jelenléte és munkálkodása. Képről-képre bontakozik ki a hat festett szoba története, a főszereplők jelleme és egymáshoz való viszonya, megelevenednek a korszak ikonikus alakjai és tipikus élethelyzetei, miközben képzeletbeli utazást tehetünk a kastély és környezete egykori mindennapjaiba. A 3D kisjátékfilm M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs filmrendező munkája. A főszerepben: Rost Andrea.

A történeti terekben zajló kalauzolás alkalmával a vizuális élmények összekapcsolódnak. Tárlatvezető segítségével mélyebb betekintést nyerhetnek látogatóink az épület fénykorába és a barokk kori hétköznapokba. Lieb Ferenc munkái között mind zsánerképekkel, mind mitológiai történetekkel, vagy éppen tanítóábrákkal is egyaránt találkozhatnak az ideérkezők. A 3D-s kisfilm mellett rádióriportot hallgathatnak 1775-ből, illetve napjaink legnépszerűbb közösségi oldalát felhasználva, az építtető utolsó leszármazottjának, ifj. Dessewffy Ferenc Facebook profiljának bejegyzésein is elcsemegézhetnek vendégeink.

Megannyi modern elem felsorakoztatása mellett semmiképpen sem elhanyagolható a kastély 12 hektáros parkjának szemet gyönyörködtető környezete, mely nagyszerű kikapcsolódást nyújt bárki számára, akár családdal, akár egyénileg tekinti meg az Edelényi kastélyszigetet.

A kastélytúrákon kívül gyűjteményes kiállítások is megtekinthetők, melyekről bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://edeleny-kastely.hu/kiallitasok/idoszaki-kiallitasok

Épületvezetések indulnak

Épületvezetések indulnak 2022. szeptember 18-án, vasárnap "Mi az, ami nem látszik?" címmel, az alábbi időpontokban:

11.00 - 25 fő (kb. 50 perc)

13.00 - 25 fő (kb. 50 perc)

15.00 - 25 fő (kb. 50 perc)

A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alexandra.izso@nofnkft.hu email címen lehetséges.

Regisztrációs határidő: 2022. 09. 17., 18.00.

Az érvényes regisztrációról minden esetben küldünk válaszüzenetet.