Kalocsai Rendőrkapitányság

6300 Kalocsa, Kossuth Lajos utca 10.

Elérhetőség
Telefon
E-mail
Honlap
Információk
-
A "Vendégségben a Rendőrkapitányságon" program keretében látogatható a Viski Károly Múzeum Kalocsa kiállításmegnyitója után.
Központi témához kapcsolódik

Eklektikus stílusú, átépített földszintes villaépület. Építtető, építész, építő: Kolecsányi Endre. Építész: Kolecsányi Endre. Eredeti funkciója lakóépület, jelenleg benne működik a városi rendőrkapitányság.

A villaszerű épületet Kolecsányi Endre (1855-1932), a Pestmegyei Sárközi Ármentesítő Társulat igazgató-főmérnöke építette 1905-ben saját részére lakóháznak. A felvidéki származású Kolecsányi Endrét Császka György érsek (1891-1904) hívta Kalocsára, akivel anyai ágon rokonságban állt. Kolecsányi Endre az 1890-es évek végén megvásárolta az érsekuradalomtól a mai Martinovics utca és a Mócsy János utca között lévő ún. „Jézustársasági atyák erdeje” egy részét, ahol felépítette - a családi hagyomány szerint - a felvidéki családi kúriához hasonlító, földszintes, két saroktornyos, teljesen alápincézett villáját. Az épület utcai frontja nyugati sarkán négyszögletes, a keleti sarkán kör alaprajzú, sisakkal ellátott torony volt, amelyek lezárták az épület mozgalmas utcai homlokzatát. A főbejárat az épület nyugati frontján, a mai Martinovics utcai oldalon volt. A bejárathoz négy külső lépcsőfok vezetett fel, majd az előtérben további öt lépcsőfokon lehetett feljutni a lakószintre. Az agglegény Kolecsányi halála után, 1933-ban unokaöccse, Dulovits Árpád (1880-1949) (édesanyja, K. E. nővére vezette fivére háztartását) örökölte az épületet, melyet az idősebb kalocsaiak „Dulovits ház” néven ismernek. Dulovits Árpád halála után leánya, Erzsébet örökölte az épületet, amit 1952-ben államosították. A második világháború végén az épületet rövid ideig a szovjet hadsereg is igénybe vette. Dulovits Árpád halála után az épület rövid ideig lakóház volt, majd 1952-ben a Híd (ma Rákóczi Ferenc) utcából ide, az államosított épületbe költöztették a városi Szeretet Otthont, amely 1956-ig működött ezen a helyen. Az üresen maradt épületbe 1957 februárjában beköltözött a rendőrkapitányság, amely addig a mai Szent István király út 19. sz. alatt az egykori Magyar Király Szálloda és Vendéglő épületében (ma különböző kisebb városi intézmények és a napközis konyha található az épületben) működött. Az épületet az 1970-es évek második felében átalakították és bővítették. A két saroktornyot elbontották, a főbejárat átkerült az épület keleti végére. A nyugati végéhez északi irányból csatlakozva, a Martinovics utcára néző homlokzattal épült meg a bővítés nagyobbik része. Az udvaron garázsok és fogdaépület épült. Ma is ebben a formában található az épület. A városi örökségvédelmi hatástanulmány helyi védettségre javasolja.