Martsa Műterem és Művészkert

1084 Budapest, József utca 37.

Figyelem!

Figyelmeztetés: Gyermekeknek (12 éves kor alatt) nem ajánlott program, kisgyermekek pedig csak állandó szülői felügyelettel jöhetnek a kertbe. Kérjük, a hely növény-és állatvilágának békéje kedvéért állatot –pl.kutyát–ne hozzanak magukkal.  A kert kerekesszékkel megközelíthető, bár a téglaösvény kissé egyenetlen.

A Művészkert és a műtermek a József utca 37. sz. bérház belső udvarában (a földszinten!) vannak, ezért kérjük, az emeletre ne menjenek fel!

Információk
-
Csak vasárnap tartunk nyitva!

Épületvezetés nyelve

magyar, angol

Információs anyag nyelve

magyar
Központi témához kapcsolódik

A Martsa Műterem és Művészkert a Józsefváros közepén, egy háromemeletes bérház belső udvarában rejtőzik. A 19. sz. végén kőfaragók működtek itt, az Operaház, a Parlament és sok más középület faragványait készítették a Seenger műhely munkásai. Később szobrászok vették bérbe a műhelyeket és a 20. század sok nagyszerű alkotása jött itt létre. A háború után Martsa István szobrász és festőművész felesége bérelték a műtermeket, jelenleg pedig leányuk, Martsa Piroska szobrász restaurátor művész dolgozik itt. Rá hárul a feladat, hogy az ódon falak övezte kert Genius Loci-ja megőrződjön, ám ez olykor csak nehéz küzdelmek árán sikerül. Hol a terület ledózerolása, hol gátlástalan üzletemberek fagyilkos agressziója, hol a szomszédos telek beépítése jelent újabb és újabb fenyegetést, pedig a terület védett és az itt őrzött tárgyi és szellemi hagyaték még nagyobb védelmet igényelne.

Az újabb beépítési tervek miatt idei KÖN nap talán az utolsó, amikor még sértetlenül látható a Művészkert. A hely történetéről, az itt alkotó művészekről vetített képes előadásokat tartunk.

A vetítések kezdési ideje: (csak vasárnap) 10 óra, 12.30, 15 óra és 17.30. Előadó Martsa Piroska műteremvezető. Az előadások műtermi környezetben zajlanak, pontosan kezdődnek, hosszuk cca. 75-80 perc.

Belépés a KÖN alkalmával díjtalan, de támogatást köszönettel elfogadunk, illetve műteremshopunkban kiadványaink –könyvek, képeslapok, katalógusok–illetve saját készítésű ajándéktárgyaink megvásárolhatók.

Cím: 1084 Budapest, József utca 37. belső udvar. 20-as kapucsengő (Martsa-Odú).

A műtermek és a kert egyéb időpontban megbeszélés szerint, belépti díj ellenében látogatható.

 

Épületvezetések indulnak

A műtermek megtekintését a vetített képes előadások után javasoljuk

Az előadások kezdési ideje (pontosan kezdünk, kérjük, érkezzenek időben!)

Csak 2022. szeptember 18-án, vasárnap

10.00 - (cca) 11.15

12.30 - (cca) 13.45

15.00 - (cca) 16.20

17.30 - (cca) 19.00