ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

Információk
-

Épületvezetés nyelve

magyar, német, angol

Információs anyag nyelve

magyar, angol
Központi témához kapcsolódik

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktató-, nevelő- és kutatómunkáját segítő tudományos intézmény, nyilvános szakkönyvtár. A könyvtárt Oláh Miklós esztergomi érsek alapította 1561-ben. Egyetemi gyűjteménnyé 1635-ben vált, amikor Pázmány Péter megalapította a nagyszombati egyetemet. A Magyar Királyi Egyetem a könyvtárral együtt 1777-ben költözött Budára, majd 1784-ben Pestre. A Ferenciek terén álló jelenlegi könyvtárpalota Szkalnitzky Antal tervei alapján épült, kivitelezésében a 19. század legkorszerűbb szellőztetési, fűtési és világítási megoldásait alkalmazták.

A könyvtári kalauzolás során megtekinthetővé válnak az aula oszlopcsarnokában látható sgraffitók, a díszterem tudományokat és művészeteket ábrázoló nőalakjai, valamint Than Mór portréja a középkorú Ferenc Józsefről. Látogatóink bejárhatják az egykori főigazgatói lakás termeit, megcsodálhatják a Perczel László-féle glóbusz rekonstrukcióját, és betekinthetnek Műemlékraktárunkba is, melyet a nagyközönség számára csak különleges alkalmakkal nyitunk meg.

A könyvtár állománya közel 2 millió dokumentum, melyek között a mindenkori egyetemi oktatást és kutatást támogató könyvek és folyóiratok mellett 185 kódex (közülük 14 corvina), mintegy 1 200 ősnyomtatvány, számos értékes kézirat, 11 000 XVI. századi antikva, 15 000 barokk és 75 000 XVIII. századi kötet található. Az épületvezetések betekintést engednek néhány muzeális értékű dokumentumba is. További információ programjainkról honlapunkon és itt érhető el. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Épületvezetések indulnak

12.00 órától

13.00 órától

14.00 órától

15.00 órától

Kapcsolódó rendezvény

1053 Budapest, Ferenciek tere 6.
1053 Budapest, Ferenciek tere 6.