Kúria

1055 Budapest, Markó 16.

Figyelem!

További jelentkezéseket sajnos nem tudunk fogadni, minden programunk létszáma BETELT!

Az épületbe történő belépéshez személyi igazolvány vagy más, személyazonosításra alkalmas dokumentum felmutatása szükséges. Biztonsági okokból a belépők ruházatát és táskáját átvizsgálják. Ruhatár és értékmegőrzés nem biztosított.

Az orrot és szájat eltakaró maszk használata a látogatás ideje alatt kötelező.

Információk
-

Épületvezetés nyelve

magyar, angol

Információs anyag nyelve

magyar
Központi témához kapcsolódik

A Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozva a Kúria is elérhetővé teszi a nagyközönség számára az Igazságügyi Palota építészeti és művészeti értékeit, bemutatva a százesztendős műemlék épület történetét.

A Kúria közel ezeréves gyökereit a magyar államiság kezdetétől, a király személyes ítélkező tevékenységétől eredeztetjük. A szó maga is a „curia regis”, királyi udvar kifejezésből ered. Az Alaptörvény 25. cikke szerint a Kúria Magyarország legfőbb bírósági szerve, biztosítja a bíróságok jogalkalmazásának egységét, jogegységi határozatai a bíróságokra kötelezőek.

A Markó utca 16. szám alatt található Igazságügyi Palota Fellner Sándor tervei alapján, 1918-ban készült el, és eredetileg az Igazságügyi Minisztérium elhelyezésére szolgált. A Legfelsőbb Bíróság 1980-ban költözött az épületbe, amely napjainkban két intézménynek ad otthont: a Kúriának és a Legfőbb Ügyészségnek.

Az épület késői eklektikus stílusban épült. A tervező a jogrendszer és az igazságszolgáltatás történelmi korokon átívelő szerepét az antik formavilág, az ókori jelképrendszer felidézésével jeleníti meg az építmény művészi részleteiben.

A nyílt nap résztvevői vezetett sétáinkon megtekinthetik Justitia monumentális, 12 tonnás szobrát, a Kúria Dísztermét és tárgyalótermeit, illetve a híres jogtudósok munkáiból, könyvritkaságokból összeállított kiállításunkat. A háznézést játékos kvízzel zárjuk, a gyerekeket pedig 6 állomásos „Kúriai próbatételre” hívjuk! Ezen a különleges napon lehetőség nyílik bepillantani abba a helyiségbe, ahol a fogvatartottakat őrzik tárgyalás előtt, és a bírósági perek atmoszféráját is megidézzük egy-egy perszimulációval.

 

Épületvezetések indulnak

  • Magyar nyelvű vezetés: 10.00 (BETELT)12.00; 14.00; 16.00 órakor
  • Angol nyelvű vezetés: 11.30; 14.30 órakor 

(A séta időtartama 45 perc)

  • Perszimuláció: 11.00; 13.00 órakor

(A tárgyalási szimuláció időtartama 30 perc)