Máré-vár

7332 Magyaregregy, Külterület, 0196 hrsz.

Elérhetőség
Információk
-

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag nyelve

magyar
Központi témához kapcsolódik

A mai Magyaregregy községtől mintegy 5 km-re emelkedő Várhegy csúcsán található a vár.

Keletkezésének időpontját és építőjének nevét nem ismerjük - minden bizonnyal a tatárjárás után épült, de első említése ,,Castrum Mare” alakban csak egy 1316-ban kelt oklevélben történik, amikor I. Károly király Bogár István mesternek adományozza.

Az oklevél keletkezését követően sok tulajdonosa volt a következő 230 évben, a Bogár, majd később máréi Gunyafi családtól a Becsei és a Bátmonostori familián keresztül a Várdaiakon át egészen Bakics Pálig, Tardassy Istvánig és Nagy Zsigmondig. Sok birtokosa antik tragédiák, a mesebeli gazdagság, a testvérháborúk és a mondai köd eszközeivel színezte ki oly módon birtoklásuk éveit/évszázadait, hogy attól még most is visszhangzik a Várhegy és a vidék.

A vár valószínűleg a XVI. században tűzvész következtében pusztult el, mert a XVII. század végén kelt oklevelek már, mint elhagyott romot említik a pécsi püspök birtokában. Mégis egy utolsó ostromot még meg kellett érnie 1956-ban, ezáltal pedig az utolsó olyan középkori magyar erősség, amit ostrom ért. A helyszínen emléktábla emlékeztet az itt meghalt két szabadságharcosra.

1960-ban kezdték meg a vár feltárását és helyreállítását, ami több lépcsőben zajlott. Üzemeltetője is akadt, több is. Jelenleg a Magyaregregyi Önkormányzat a 21. Századi Magyaregregyért Egyesülettel és a Compagnie d'Noir Történelmi Hagyományőrző Egyesülettel megtámogatva igyekszik építeni, szépíteni, ismertté tenni ezt a Mecsek hegyei között megbújó ékszerdobozt, aminek legújabb neve is innen származik: "Máré-vár: A Mecsek rejtett ékköve".

Épületvezetések indulnak

A vasárnapi programnapon a teljes nyitvatartási idő alatt igény szerint indítunk vezetéseket, ennek kapcsán, egy-egy vezetés alkalmával pedig lehetőség van becsatlakozni a vár lovagtermében aktuálisan zajló vártörténeti előadásokba vagy a várudvaron zajló hagyományőrző bemutatókba.

A vártörténeti és hagyományőrző előadások és bemutatók konkrét időpontjairól plakátokon értesítjük majd az érdeklődőket, ha összeállt a pontos program!