Sümegi Püspöki Palota

8330 Sümeg, Szent István tér 8.

Figyelem!

A rendezvényen a részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. (Maximális létszám: 40 fő.) További információk és regisztráció: +36 30 742 4306 vagy puspokipalota@gmail.com.

Információk
-
Szeretettel várjuk 14 órától Koppány András falkutató előadására a palota építéstörténeti titkairól, majd közös épületbejárásra. A rendezvényen a részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. (Maximális létszám: 40 fő.)
-

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag nyelve

magyar, angol, német, francia, spanyol, olasz, szlovák, horvát, szerb, román
Központi témához kapcsolódik

A várhegy lábánál álló barokk püspöki palota ismét régi szépségében várja a látogatókat. Az épületben látható új kiállítás egy 18. századi történetet jár körül, az építtető Padányi Biró Márton püspök élete mentén, mivel életrajza sokrétűen beszél a barokk világképről. A püspök dicsőséggel, művészettel, alkotásokkal, hitvitákkal vagy épp bukással tarkított életén végigutazva átfogó képet kaphatunk erről a korszakról. Megismerkedhetünk a sümegi „néma prédikáció”- freskóciklust megálmodó Padányi alakja mellett az azt alkotó „rokokó sztárfestő” Franz Anton Maulbertsch bécsi művész történetével is. A tárlat középpontjában ugyanis ez, a sümegi plébániatemplomban látható freskómű áll. A színpompás falképeken egyszerre jelennek meg földi és evilágon túli elemek. A palotában a két főszereplő – a püspök és a festő – legmélyebb részletekig menő megszemélyesítése olykor figyelemfelkeltő, olykor meghökkentő, kortárs módszerekkel történik. A palotában pedig rejtett zugok, titkos helyiségek, álcázott ajtók is megnyílnak a látogatók előtt. Az emeleten látható az ország legnagyobb rokokó kályhája, de a Padányi arcképét is rejtő, a tudományokat megjelenítő, gazdagon dekorált könyvtárszoba is igazi művészettörténeti kuriózumnak számít. A kiállítás egész területén további barokk és rokokó élmények várják a látogatót a megújult sümegi püspöki palotában.

Épületvezetések indulnak

2022. szeptember 17-én 14 órai kezdettel meghallgathatják Koppány András falkutató előadását a palota építéstörténeti titkairól, beszámol a falkutatás friss eredményeiről. Fedezzük fel együtt az épület mesélő részleteit, be-benézve elzárt termekbe is, ahol még nem jártak vendégeink! Bemutatjuk az előadáson említett látványos részleteket, a palota történetének titkait.

(Ezen túlmenően is sümegi Püspöki Palota részletes bemutatásában és megismerésében képzett tárlatvezetőink segítenek Önöknek, akik érdekes történetekkel is színesítik az itt eltöltött időt. A csoportos tárlatvezetésekről az alábbi telefonszámon tájékozódhatnak: +36 30 095 7062.)