Fővárosi Vízművek Kőbányai medencéje

1105 Budapest, Ihász utca 29.

Figyelem!

A létesítménybe vezető lépcső áteresztő képessége miatt a bejutás csak szakaszosan lehetséges, illetve regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2022. szeptember 1-jét követően lehet a https://www.vizmuvek.hu/hu/rendezvenyek/adatlap/33 oldalon.

Kérjük, hogy regisztrálás előtt olvassák el és a látogatás során mindvégig szíveskedjenek betartani a honlapunkon található látogatási szabályzatunkat.

4 éven aluli gyermekek egyáltalán nem, 14 éven aluliak pedig kizárólag felnőtt kíséretében léphetnek be a Kőbányai telepre. A medence lejárata nem akadálymentesített. Mozgásukban korlátozott személyek számára a keskeny lépcsőkön történő lejutás nehézséget okozhat. Babakocsival, tolószékkel egyáltalán nem közelíthető meg a medencetér.

A víztároló megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mivel a környéken korlátozott a parkolási lehetőség. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya alsó vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal közelíthető meg a létesítmény.

Elérhetőség
Telefon
E-mail
Információk
-
AZ utolsó csoport 15.30-kor indul.
-
Az utolsó csoport 15.30-kor indul.

Épületvezetés nyelve

magyar

A 154 éves Fővárosi Vízművek 1869 és 1871 között elsőnek épített létesítménye, a Kőbányai medence. Az Első Pesti Vízmű részeként a mai Kossuth téren állt egykori szivattyúház ellennyomó víztárolójaként üzemelt. Tervezésében és megépítésében a londoni születésű William Lindley kultúrmérnöknek volt meghatározó szerepe. A tatai uradalmi téglagyár tégláiból olasz kőművesek közreműködésével épített, inkább katedrálisra, mintsem ipari létesítményre emlékeztető, kétemeletnyi magas építmény lenyűgöző látványt nyújt, miközben eredeti víztároló szerepét ma is maradéktalanul képes betölteni. A mindössze néhány nyílt nap alkalmával látogatható létesítmény 11.500 köbméter víz tárolására alkalmas. Tekintélyparancsoló méreteinek, kivételes esztétikai élményt nyújtó építészeti megoldásainak, misztikus félhomályba vesző boltíveinek köszönhetően az évek során a szeptemberi rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb programjává vált. A háromhajós templom hatását keltő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel kínálnak különleges látványt, míg a létesítményeknek helyet adó terület ősfáival, növényritkaságaival hívja fel magára a figyelmet. A Fővárosi Vízművek szakemberei folyamatosan a látogatók rendelkezésére állnak a medencetérben, és a medence története mellett a főváros vízellátásának kulisszatitkaiba is beavatják az érdeklődőket.

Épületvezetések indulnak

Félóránként, lásd a regisztrációs felületen!