Ipolytarnóci Ősmaradványok

Ipolytarnóc
Külterület 039 hrsz.
3138
Magyarország

Figyelem!

A vezetésekhez előzetes regisztráció szükséges az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címen. Maximális csoportlétszám 30 fő.

Elérhetőség
Információk

Ingyenes nyitvatartás

2020.09.19. (szombat)
09:00 - 16:00
2020.09.20. (vasárnap)
09:00 - 16:00

Épületvezetés nyelve

magyar
angol
Akadálymentesített

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely, egy 17 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett „ősvilági Pompeii”, nem csoda, hogy Európa Diplomás. A terület tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el, 1944 óta védett. A magyar állam tulajdonában és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő 510 hektáros előfordulás földtani örökségét különleges interpretációban mutatja be látogatóinak, a geoturizmus kedvelt kirándulóhelye.
A tárlatvezetések közvetlen helyszíne, az Ősfenyő Belépő látogatóközpont, különleges építészeti megoldásokkal szimbolizálja a régmúlt és a jelenkor organikus kapcsolatát.

Épületvezetések indulnak

Mindkét napon 10 órakor indulnak a tárlatvezetések. 2020. szeptember 19-én a látogatóközpont bemutatása kitér az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire utaló építészeti szimbolikára, az épületben található kiállításokra (időspirál, a szlovák-magyar, palóc kötődésű Novohrad - Nógrád UNESCO Globális Geopark és az Ősvilági Pompeji földtani örökségére), de tudománytörténeti érdekességekre is, mint a világhírű lábnyomok 120 évvel ezelőtti felfedezésének története. 2020.szeptember 20-án a tárlatvezetés a bükkábrányi fák mellől indul, kitér a miocén ősvilág maradványaira és a hozzájuk fűződő mítoszokra, egyúttal kedvcsinálót ad az országhatáron átnyúló geopark kulturális örökségéhez tartozó hollókői ófalu és vár, a szentkúti kegyhely remetelakásai, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum, a salgótarjáni földalatti Bányászati kiállítóhely és a füleki várhegy megtekintéséhez.