Edelényi kastélysziget

Edelény
Borsodi út 7.
3780
Magyarország

Elérhetőség
Információk

Ingyenes nyitvatartás

2020.09.20. (vasárnap)
10:00 - 18:00

Épületvezetés nyelve

magyar
Akadálymentesített

Az edelényi kastély hazánk egyik legjelentősebb barokk épülete, különlegessége az a rokokó falképegyüttes, mely Közép-Európában egyedülálló módon maradt meg. Tekintettel arra, hogy a kastélyban nem történt jelentős történelmi esemény, nem köthető hozzá híres történelmi személyiség, a mondanivaló középpontjába a barokk korban élt hétköznapi emberek mikro-történelme került. Megélve a szokásos kastélysorsot – az elmúlt évszázadokban számos funkciója volt – eredeti berendezési tárgya nem maradt. Az egyes szobákban elhelyezett 18. századi bútorok az adott tér funkciójára utaló berendezési tárgyak, egyfajta üzenetek a ma emberének.
A tárlatvezetések hangulatát „Lieb Ferenc, az edelényi festő” című 3D-s, kosztümös kisjátékfilm megtekintése teszi igazán egyedivé, hisz sokak számára, olyan maradandó élményt nyújt, amellyel eddig még sosem találkoztak. A történeti terekben zajló kalauzolás alkalmával a vizuális élmények összekapcsolódnak. Tárlatvezető segítségével mélyebb betekintést nyerhet a látogató az épület fénykorába, illetve az itt élő nemesi család mindennapjaiba. Lieb Ferenc munkái között mind zsánerképekkel, mind mitológiai történetekkel, vagy éppen tanítóábrákkal egyaránt találkozhatnak az ideérkezők. A 3D-s kisfilm mellett rádióriportot hallgathatnak 1775-ből, illetve napjaink legnépszerűbb közösségi oldalát felhasználva a kastély utolsó leszármazottja, ifj. Dessewffy Ferenc Facebook profiljának bejegyzésein is elcsemegézhetnek vendégeink.
Megannyi modern elem felsorakoztatása mellett semmiképpen sem elhanyagolható a kastély 12 hektáros parkjának szemet gyönyörködtető környezete, mely nagyszerű kikapcsolódást nyújt bárki számára, akár családdal, akár egyénileg tekinti meg az Edelényi kastélyszigetet.

Épületvezetések indulnak

Kosztümös tárlatvezetés: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30 NYOLCAK tárlat: 11.00, 15.00 "Élet a kastélyban" tárlat: 10.00, 14.00