Római Katolikus Főplébánia Templom (Kisboldogasszony templom)

Salgótarján
Rákóczi út 24.
3100
Magyarország

Elérhetőség
Információk

Ingyenes nyitvatartás

2020.09.19. (szombat)
15:00 - 16:00

Épületvezetés nyelve

magyar

A Kisboldogasszony tiszteletére szentelt, támfallal védett, Árpád-kori alapon álló, XVIII. századi barokk templom a városunk és helyi római katolikus közösség méltó büszkesége. Salgótarján András nevű papját a fennmaradt iratokban már 1262-ben említették, a plébánia pedig már az 1332-37-i pápai tizedszedő lajstromokon is szerepelt. Középkori templomáról nincs sok adat, a kegyhely 1688-ban elhagyottan állt. A XIX. század folyamán több ízben érték a várost súlyos elemi csapások. A negyvenes években az árvíz a katlanszerű völgyben álló lakóházakat, gazdasági épületeket is romba döntött, nem kímélve a templomot sem, melynek tetőszerkezete tűzvészben égett le 1821-ben. Jankovich Antal, a plébánia akkori kegyura, a leégett templomot helyreállíttatta, karzatot emeltetett, az új szentéllyel és bejárati résszel jelentékenyen megnagyobbíttatta a templomot. Luby József 1866-ban tornyot építtetett hozzá. A hívek szaporodásával azonban ez a templom is szűk lett, mire azt Kovács Nándor prépost-plébános kezdeményezésére 1900-ban teljesen átalakították.
A barokk hajót kelet felé kétszakaszos, háromhajós, neobarokk résszel bővítették, ekkor készültek a fióktornyok is. Mai formáját 1914-ben kapta, amikor a három hajót tovább bővítették. A főhomlokzatot és a tornyot lizénák, faltükrök, párkányok tagolják. Az oldalfalakat és a fióktornyok falait újkori, támpillérszerűen kiképzett falpillérekkel látták el. A torony mögötti kis, egyhajós rész kelet felé háromhajósra bővül, mely a szentélyt és a sekrestyét is magába foglalja. Az apszis nyolcszöges záródású. A toronycsarnokból a hajóba vezető ajtó a barokk épület megmaradt főbejárata. Kőkeretes, zárókövét a csarnok boltozata részben takarja.
A templom felújítása a Modern Városok Program keretében valósult meg, jelenleg az épület környezetének megújítása zajlik. A bejárás során a megvalósult, teljes körű felújítás részleteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Épületvezetések indulnak

Épületvezetés indul 2020. szeptember 19-én (szombaton) 15 órától. Az érdeklődőket Varga András esperes, plébános és a Nógrád Megyei Kormányhivatal műemlékvédelmi szakterületének munkatársai kalauzolják.