Prónay-kastély

2683 Acsa, Honvéd utca

Figyelem!

A kastély épülete a Kossuth utca felől, a romos kőkapun áthaladva közelíthető meg.

Az út minősége miatt célszerű a kőkapu környékén parkolni! 

Az épület viszonylag hideg, pulóver/könnyű kabátka ajánlott. Az idegenvezetés kb. fél óráig tart, a kastély parkja szabadon látogatható. 

Elérhetőség
Információk
-
-

Épületvezetés nyelve

magyar

A ma álló téglány alaprajzú, négysaroktornyos barokk kastély részben alápincézett, kétszintes, manzárdtetős. Bejárati kapuja fölötti címeres kronosztikon szerint 1735-40 között Prónay Gábor és felesége Királyfalvi Róth Éva építtette, egyes feltevések szerint Giovanni Battista Carlone - a közeli Szirákon, Egerben és környékén működő -  itáliai építész közreműködésével. A kastély minden lakószobáját és közlekedőtereit értékes barokk és klasszicista falképek díszítették, emeleti dísztermének mennyezetét gazdag stukkódíszítés is borítja. Prónay Gábor a 18. század második felében a kastély és a templom között egy földszintes könyvtár épületet építtetett, amelyben a kiemelkedő műveltségű család értékes könyvtárát és levéltárát őrizték. A 19. század végén a barokk kastélyhoz észak felől toldalékot építettek, majd ezt a 20. század elején megtoldották. Mindkét bővítmény homlokzati architektúrája rendhagyó, de a család mentalitására oly jellemző módon, híven követi a barokk kastélyét. Parkjának jellegzetessége számos kerti építményen kívül egy műrom.

Az acsai kastély megjelenése azokat a 17. század folyamán épült felvidéki kastélyokat idézi, ahonnan az építtető család származik. Térrendszere, belső kialakítása nagy értéket képvisel.

 

Épületvezetések indulnak

Minden egész órában, illetve 10-15 fő esetén.