Budapesti Gazdasági SZC Széchenyi István Kereskedelmi Technikum

1088 Budapest, Vas utca 9-11.

Elérhetőség
Információk
-

Épületvezetés nyelve

magyar, angol

Információs anyag nyelve

magyar

A VIII. kerületi Palotanegyedében található Lajta Béla és Kozma Lajos premodern iskolapalotája, amely a szecesszió jegyében fogant, de mégis az art deco szellemisége hatja át, mind a népi iparművészet hagyományait követő díszítése, mind a vakmerően modern tömegformálása tekintetében.

A köznyelvben csak Vas utcai iskolaként élő négyemeletes épület Bárczy István (budapesti polgármester) iskolaépítési programjának egyik legdrágább projektje volt (a 36 közül), amelyet még ma is, 110 év távlatából – szinte – eredeti állapotában csodálhatnak meg.

Az iskola homlokzata első látásra talán barátságtalannak tűnhet a szűk nyolcadik kerületi utcában, ám a plasztikus, kereskedelmi motívumok (mozdony, repülőgép, léghajó), a népies köntösbe bújtatott kőtömb-díszek, a pillérekkel és pilaszterekkel megoldott függőleges tagolás, és az épület két szélén, annak építési síkjához képest előreugró (fényes lépcsőházakat rejtő) rizalittömbök együttesen oldják fel esztétikai előítéleteinket.

A tudást szimbolizálva hat bagoly tekint le a homlokzatról, a hetedik társuk pedig stílszerűen a negyedik emeleti (a kellő fény elérése céljából üvegtetővel lefedett) könyvtárral szemben található.

Az iskolapalota baloldali, alumíniumlemez borítású, ólomüveg ablakszemes kapuján átlépve a bensőséges hangulatot árasztó (azonban sötét) előcsarnokba léphetünk be, ahol a plafont parasztasszonyok fejkendőiről vett motívumok borítják. Itt találjuk az iskola alapító emléktábláját és Pór Bertalan Mester és tanítványait ábrázoló mozaikképét. A földszinti aulából nyílik a díszes, felszereltségét és pompáját tekintve egykoron páratlannak számító tornaterem: a falakon végigfutó zöld Zsolnay-csempék a magas utcafronti és udvari ablakokon beömlő fénynek köszönhetően kapnak élénk árnyalatot, a mennyezetet keresztbeszelő freskócsíkok pedig népi motívumokkal vannak díszítve.

A mintaszerűség további példái a már használaton kívül helyezett ruhatárak „ketrecei”, amelyeket a korabeli modern technikát felhasználva hajlított lemezek díszítenek. Az iskola kiemelkedő belsőépítészeti megoldásaihoz tartoznak még a gyönyörű színekben pompázó, minden emeleten más népi motívummal díszített ajtók, a páholyszerű lift, illetve a fizika és kémia előadótermek, a könyvtár, valamint a tanári szoba kialakítása is.

A Bárczy-féle iskolaépítési program egyik legékesebb gyémántját, belső tereit, az éppen maradt használati bútorokat a tanári szobában és az igazgatói irodában bárki megcsodálhatja a Kulturális Örökség Napja keretében, amikor diák-idegenvezetők kalauzolják az épületben a látogatókat, és valamennyi díszes ajtaját kitárjuk iskolánknak az érdeklődők előtt.

Épületvezetések indulnak

Igény szerint 30 percenként.