Mosque (dsami) Hasan Pasha from Yakova in Pécs

Jakováli Hasszán dzsámi

7625 Pécs, Rákóczi u. 2.

Információk
-

Épületvezetés nyelve

magyar, angol

Információs anyag nyelve

magyar, angol, német, francia, spanyol
Központi témához kapcsolódik

Csodás keleti utazás első lépéseit tehetik meg a látogatók a magyarországi török építészet egyik remekművében, a pécsi Jakováli Hasszán dzsámiban. A magyarországi török hódoltság egykori területén álló dzsámik közül ez az egyetlen, amely kupolás terével és minaretjével együtt teljes épségben fennmaradt.

Kiállításunk anyaga megújult, Evlia cselebi török történetíró emlékezete alapján Pécs török hódoltságának korát, és az oszmán kertkultúrára jellemző virágmotívumokat ismerhetjük meg. A legnagyobb szenzáció azonban a korabeli berendezésével a XVIII. századi hangulatot felidéző dzsámi, amely az iszlám korai történetébe is betekintést nyújt. Érzékeink stimulálásával – illatok-hangok-ízek – a varázslatos kelet világába kalauzolnak el minden látogatót.

Az épület- és tárlatvezetés során megismerhetik a pécsi derviskolostorok egykori lakóinak életét, szertartásait, zenéjét, képet kaphatnak a dervisrendek szerepéről és a szúfi csoportok céljairól. A mevlevi dervisek kolostorának bemutatásával részévé válhatnak a 2008 óta szellemi világörökségként nyilvántartott „kerengő dervis szertartás”-nak.

Description in English

This is a mosque of osmans from the XVIII century- It is a museum.

Kapcsolódó séta

7625 Pécs, Rákóczi u. 2.