Nagyharsányi Szoborpark

7822 Nagyharsány, Remete-dűlő

Információk
-
-

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag nyelve

magyar
Központi témához kapcsolódik

A Szoborpark az 1960-as évek utáni szobrászművészeti alkotások egyedülálló gyűjteménye. Az itt megtalálható művek mentesek a szocialista művészetirányítási rendszer eszmeiségétől, kizárólagosan esztétikai, művészeti kérdésfeltevésekkel foglalkoznak, a korszak valóságos művészetének képét adva. Története 1967-ig nyúlik vissza. A kezdeti években hazai művészek alkottak itt, majd később külföldi művészek is bekapcsolódtak az alkotómunkába, Norvégiától Olaszországig, az Amerikai Egyesült Államoktól Japánig. Az alkotói műhely kitűnő helyszínévé vált a kortárs képzőművészek számára a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére. A napjainkban 130 alkotást számláló műtárgyegyüttes 2009 óta műemléki védettséget élvez.

 

 

 

Épületvezetések indulnak

A program a művészetről szóló ráhangoló kiselőadással indul, majd sétát teszünk a Szoborparkban, érintve a hét alkotói periódus legjellemzőbb munkáit. Többek között helyet foglalunk a Szimpozion asztal körül, ellátogatunk a napjainkban is színházi előadások helyszíneként szolgáló Amfiteátrumhoz, valamint az annak közelében kialakított Pihenőtérhez, bekukkantunk a Meditáció kertjébe és megtekintjük a Kőesést. A séta zárásaként végigjárjuk a 2020-ban átadott panorámasétányt, ahonnan a magasból is megcsodálhatjuk a szoborparkot.

Időpont: szeptember 18., vasárnap, 14.00 óra. A program időtartama 1,5 óra. A vezetés nyelve: magyar. A sétát vezeti: Komlós Attila.