Lágymányosi Dohánygyár (Lechner Tudásközpont)

1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3 épület

Figyelem!

Az épület csak vezetéssel látogatható!

Az előadások helyszíne és gyülekező a Lechner Tudásközpont ügyfélterében lesz (E/3 épület).

Kapcsolódó programként vasárnap ugyanitt az „Egy archívum kulisszatitkai – Tervtári séta” várja az érdeklődőket!

Információk
-
Az épületvezetés programok 11.00 és 14.00 órakor kezdődnek.
-
A kapcsolódó „Egy archívum kulisszatitkai – Tervtári séta” programok 11.00 és 14.00 órakor kezdődnek.

Épületvezetés nyelve

magyar
Központi témához kapcsolódik

A Lágymányosi Dohánygyár Zobel Lajos - a Pénzügyminisztérium építésze - tervei alapján készült épületegyüttesében egykor nem csupán gyártó- és raktárhelyiségeket alakítottak ki, hanem a ma „kiskastélyként” ismert villában élt családjával a gyár igazgatója, Zolnay Vilmos is. A szabálytalan trapéz alakú telek belsejébe került az U alakú gyártási épület, az udvar közepén a gép- és kazánház áll az eredetileg 60 méter magasságú kéményével. Itt áll a több mint 220 méter hosszúságú raktárépület is. A dohánygyárban 1910-ben kezdődött meg a termelés, a gyárat 1965-ben zárták be, miután a termelés vidékre került. Az ipari szecesszió egyik jellegzetes épületkomplexumaként a volt Dohánygyár raktárépülete ma a Lechner Tudásközpont irodái mellett a tervtárnak és a szakkönyvtárnak ad otthont. 

Épületvezetések indulnak

Szombaton, azaz 17-én a helyszín történetével és az ipari épületekkel kapcsolatos előadásokkal egybekötött helyszínbejárást tartunk a Lechner Tudásközpontban 11.00 és 14.00 órakor. Az Örökségvédelmi Szakértői Főosztály kollégái által megtartott előadásokat követően lehetőség lesz megtekinteni az egykori Újbudai Dohánygyár alapítójának volt lakhelyét, amelyet a tudásközpont dolgozói csak kastélyként emlegetnek.

18-án, vasárnap tervtári sétára invitáljuk Önöket, "Egy archívum kulisszatitkai" címmel. A vasárnapi vezetés regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a tervtar@lechnerkozpont.hu e-mail címen lehet.

Kapcsolódó séta

1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3. épület