Rendőrmúzeum

1087 Budapest, Mosonyi utca 5.

Figyelem!

A Rendőrmúzeum kerekesszékkel is látogatható, azonban a mellékhelyiségek nem akadálymentesítettek.

A kriminalisztikai állandó kiállítás egyes részeinek megtekintése 18 éves kor alatt nem ajánlott (a szakértői tevékenységet bemutató szekció egyes elemei, valamint az életellenes bűncselekményeket ismertető kiállítási rész).

A táskákat, hátizsákokat és kabátokat az őrzött ruhatárban kell elhelyezni!

Épületvezetésekre "A Mosonyi utcai rendőrlaktanya története" című előadás és a Mosonyi utcai lovaskörlet megtekintése című programok keretein belül kerül sor.

A Mosonyi utcai lovaskörlet csak gyalogosan közelíthető meg. Az udvarra nyíló ajtónál kb. 30 cm-es lépcsőfok található, amely nem akadálymentesített.

Információk
-

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag nyelve

magyar

A Rendőrmúzeum 1908-ban nyitotta meg kapuit Bűnügyi Múzeum néven a fővárosi rendőr-főkapitányság Ferenc József téri frontján, mint zártkörű intézmény. A folyamatosan gyarapodó gyűjtemény az 1940-es évekre már közel 10 000 tárgyat számlált. A törzsanyag a II. világháború során sajnos szinte teljesen megsemmisült. Az intézmény az 1950-60-as években történő újjászervezését követően 1967-ben kapta meg működési engedélyét, mint országos gyűjtőkörű múzeum. 1999-től a Rendőrmúzeum a Mosonyi utca 5. szám alatt fogadja a rendőrség története és a kriminalisztika iránt érdeklődőket, melynek állandó kiállításai az elmúlt két évben teljesen megújultak.

A Mosonyi utcai rendőrlaktanya Pucher József tervei alapján 1886 novemberére készült el, amely összesen 500 rendőr és 120 ló befogadására volt alkalmas. Az épületegyüttest - mely otthont adott az egykori rendőrfőparancsnokságnak is - kifejezetten rendőrségi célok kiszolgálására tervezték és építették. Noha az ellátott feladatok köre napjainkra jelentősen kibővült, az épület ma is hasonló funkciókat lát el, mint megépítésekor.

Épületvezetések indulnak

A Rendőrmúzeum előteréből magyar nyelvű tárlatvezetések indulnak: 09.30, 11.00, 17.00, 18.30

A Mosonyi utcai lovaskörlet megtekintésének időpontjai: 15.30, 16.30, 17.30

Gyülekező: Rendőrmúzeum, előtér