Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület

3138 Ipolytarnóc, külterület 039 hrsz

Figyelem!

Regisztráció: ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre, KON regisztracio tárgymegjelöléssel, név és mobilszám megadásával jelentkezzenek be.

Az előre bejelentkezetteknek 9-16 óra között a területen tartózkodás, az Ősfenyő Belépő fogadóépület interaktív kiállításainak, a Bükkábrányi fák védőépületének és a Miocén Erdő arborétumának megtekintése ingyenes.

A tárlatvezetések maximális létszáma 30 - 30 fő.

Mindkét napon a 10 óra 40 perckor induló, térítésmentes tárlatvezetésekkel kívül és belül, bevezetik a műhelytitkokba az érdeklődőket. (A védőpince a geológiai tanösvényen van, annak megtekintése csak jegyvétellel, geológiai vezetett túrán lehetséges.)

Információk
-
csak az előre regisztráltaknak ingyenes
-
csak az előre regisztráltaknak ingyenes

Épületvezetés nyelve

magyar, angol

Információs anyag nyelve

magyar, angol, szlovák

A 9 - 16 óra között látogatható terület geológiai tanösvénye világhírű, az ősmaradványokat magas színvonalon interpretálja. A terület páratlan földtani örökségének helyszíni védelmére az idők során számos védőépületet emeltek, a legelsőt egy nagy kövesedett fatörzs maradványai fölé 1866-ban. Ez az első olyan ismert védőépület, amelyet egy ősmaradvány helyszíni védelmére emeltek elődeink.

Épületvezetések indulnak

Mindkét napon 10 óra 40 perckor az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől.

2023.szeptember 16.:

A tárlatvezetés témája az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire utaló építészeti megoldások szimbolikája és a fogadóépületi kiállítások és a szlovák-magyar, palóc kötődésű Novohrad - Nógrád UNESCO Globális Geopark látogatóhelyeinek ismertetése.

2023. szeptember 17.:

A tárlatvezetés kitér a miocén ősvilág maradványaira és a hozzájuk fűződő mítoszokra, majd a miocén erdő arborétumában kalandozik.