Munkácsy Emlékház

5600 Békéscsaba, Gyulai út 5.

Figyelem!

Az épületvezetésen való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztráció a munkacsyhaz@gmail.com címen. 

A vezetés max. 20 fős csoportból áll, a jelentkezési sorrend számít. 

Információk
-

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag nyelve

magyar

A Munkácsy Emlékházban vezetett tárlat során megismerhetik Munkácsy életét, Békéscsabához fűződő kapcsolatát. Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulója tiszteletére, 1994-ben nyitotta meg kapuit a Munkácsy Emlékház. A nagy festőt rokoni szálak fűzték ehhez az épülethez, amelynek története a 19. századra nyúlik vissza. A kúriát anyai nagynénje Reök Sarolta és annak férje Steiner Jakab építette a 19. század első felében.

Több mint fél éven keresztül vendégeskedett Munkácsy ebben a házban, ahol boldog pillanatokat töltött, családja körében. Ennek azonban hamar véget vetett egy kegyetlen betyártámadás, mely következtében nagynénje elhunyt. A támadást túlélő Steiner úr, eladta a házat a helyi kisnemesi Omaszta családnak. Ők laktak itt 1950-ig, majd kiköltöztették őket és államosították az épületet, pártházként és szükséglakásonként használták. A korábbi istállóból tejbegyűjtő állomás lett. Az épülethez tartozó parkban egy lakóházat létesítettek. 

1989 követően követően születtek meg a tervek, hogy visszaállítsák az épület eredeti állapotát.  Különlegessége nem csak a 21 eredeti Munkácsy-festmény, amelyeket a Nemzeti Galéria kölcsönöz állandó kiállításra, hanem az eredetileg is ide vásárolt Omaszta-bútorok, és használati tárgyak amelyeket, Omaszta Ilona hagyott az Evangélikus Egyházra, akik azt megőrizték az utókornak.

Az épület előtti terület 2005-ben újult meg, teljes körű felújítása a Modern Városok Program Munkácsy Kulturális Negyed Projekt keretében 2022-ben fejeződött be.

A kiállítás megtekintése után a Munkácsy Cukrászdában kedvükre válogathatnak a különleges Munkácsy torták, fagylaltok és kávékülönlegességek közül, melyeket megvásárolhatnak és kellemes környezetben elfogyaszthatnak. Idén került bemutatásra a Munkácsy kenyér-csemege sütemény, amelyet Munkácsy tiszteletére készítettek a 19. században. A Csabai Kolbászdában csabai hungarikum kolbász megvásárlására van lehetőség.

Épületvezetések indulnak

2023. szeptember 16. 16.00 órakor indul.

A vezetés időtartama 1 óra.