Erdős Renée Ház - Rákosmenti örökség útja

Budapest
Báthory u. 31.
1174
Magyarország

Elérhetőség
Információk

Ingyenes nyitvatartás

2021.09.18. (szombat)
10:00 - 18:00
2021.09.19. (vasárnap)
10:00 - 18:00

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag

Információs anyag az alábbi nyelv(ek)en érhető el
magyar

Az Erdős Renée Ház Rákosmente egyik legszebb épülete, fővárosi védettséget élvez. Bejárata fölött dombormű hirdeti, hogy 1895-ben emelték, Szűz Mária és Szent György lovag segedelmével. 1927-ben Erdős Renée, a kor neves írónője vásárolta meg, aki 1944-ig lakott itt. A villa építtetője, Drobnitsch György mázolómester volt, díszítő festést és mázolást végző 10-20 fős cég tulajdonosa, egyben vezető mestere.

A villa saroktelken épült, tervezője úgy komponálta meg, hogy a két utca sarkáról szemlélve nyújtsa a legváltozatosabb képet. Kiskastélyt idéz égbenyúló arányaival, amit fokoz a torony és a magas, tagolt tető. Három szintes, kiemelt alagsorán földszint és egy emelet épült, amit meredek tető koronáz, ereszét díszesen faragott fakonzolok tartják. Legharmonikusabbak az utcákra néző déli és keleti homlokzatai. Az épület tornya mindkét fronton hangsúlyos elem.

Jelenleg a torony aljában nyílik a főbejárat, ami annak keresztboltozatos földszinti terébe vezet. Innen balra mehetünk tovább, de eredetileg jobbra, vagyis a középső szobába vezetett az ajtó. Észak-déli irányban három szoba nyílik egymásba. A déli a legkisebb, az északi a legnagyobb, ez utóbbi nyílik hármas ikerablakkal a keleti homlokzatra. A középsőben jelenleg interaktív helytörténeti kiállítást, az északiban helyi néprajzi kiállítást lehet megtekinteni. A középső szobából nyugati irányban a lépcsőházba jutunk, amelyet az eredeti, fából készült lépcső foglal el. A lépcsőházból észak felé nyílik a kupolás hozzáépítés, amelyben a Merzse-mocsár kiállítása kapott helyett. A hozzáépítés Erdős Renée idejében már állt. A lépcsőház déli oldalán a pincébe vezető ajtó nyílik. A pince elrendezése ugyanolyan, mint a földszintté, három nagyobb tér nyílik egymásba.

 

Épületvezetések indulnak

Igény szerinti időpontokban.


A helyszínhez kapcsolódó séta