Nemcsics Emlékház - Színország Galéria

1185 Budapest, Ungvár u. 42.

Elérhetőség
Információk
-
-

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag nyelve

magyar

 

Nemcsics Antal a színek hatalmával formálta mindennapi világunkat benne házainkat, munkahelyünket, városunkat. Iskoláknak (Örökösföldi Gimnázium – 1986), kórházaknak, üzemeknek, templomoknak, egész városrészeknek (Budai Várnegyed – 1982) készítette el a színterveit, emelve azok építészeti értékét is.

A színtervező, festőművész, környezettervező egyetemi tanár, a műszaki tudományok doktora egykori lakóháza és impozáns műterme ma már kiállítóhely. A KÖN 2022 programsorozat e rendhagyó helyszínén a „kint bent” lesz megtekinthető.

A mintegy 100 m2-es emlékház és galéria a látogatók elé tárja Nemcsics Antal lakóhelyét, ahol a Coloroid színrendszert, a komplex színharmónia-elméletet és a színdinamikai környezetelméletet, valamint a színreferencia indexszámrendszert, megalkotta, és amelyet az épített örökség formálása során használt fel.

A programot színesíti, hogy az emlékházban az emlékszobán és a lenyűgöző méretű, közel 6 méter magas műtermen kívül további 2 helyiségben időszaki kiállítások keretében a legnevesebb hazai képzőművészek munkáiból nyílnak kiállítások. A mostani alkalommal a nemzetközi festészeti tendenciákba szélesen beágyazott, a 20. századi modernizmus és avantgárd művészetből fakadó életművet felvonultató festőművészek képei lesznek megtekinthetők.

Épületvezetések indulnak

Az épület bemutatására külön időpontok nincsenek meghatározva. A vezetéseket a látogatók érkezése és igénye szerint fogják a szervezők indítani.