Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

1013 Budapest, Krisztina körút 57.

Figyelem!

Betelt a létszám mindkét vezetett sétára. Megértésüket köszönjük!

 

A vezetett épületbejárás előzetes regisztrációhoz kötött: v.kovacs.annamaria@oszmi.hu

Egy vezetett bejáráson max. 25 fő vehet részt.

Elérhetőség
Információk
-
Az épület önállóan nem bejárható.

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag nyelve

magyar

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek harmonikus, klasszicista jellegű épület ad otthont a Krisztina körúton. Az eredetileg földszintes, majd emeletessé átalakított palota Krisztinaváros egyik legjelentősebb történelmi épülete, a 19. század negyvenes éveiben építtette Áldásy Antal kapitány. 1855-1866 között ez az épület volt családi otthona a Lánchíd és az Alagút skóciai születésű építészének, a budai Áldásy családba nősült Adam Clarknak.

A magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 novemberében alapították meg az Országos Színháztörténeti Múzeumot, melynek igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzését a következőképpen határozták meg: a kortárs színművészetet segíteni a magyar színjátszás múltjának megismertetésével, másrészt a színház iránt érdeklődő közönségnek bemutatni a régmúlt idők színjátékát. A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek (Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla) ismertsége illetve az akkor már megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum „ide vonzotta” a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést segítette Gobbi Hilda kiterjedt kapcsolatrendszere is. Az Országos Színháztörténeti Múzeum egyedüliként kezdte el gyűjteni, és egyedüliként gyűjti ma is a magyar színháztörténet tárgyi emlékeit, hiszen a többi muzeális intézményben, közgyűjteményben vagy marginálisan jelent meg a színházművészet vagy csak a papíralapú dokumentumokra terjedt ki a gyűjtőkör.

1953-ban az Országos Színháztörténeti Múzeum szervezetéhez csatolták – akkori elnevezésén – a Bajor Gizi Emlékmúzeumot. Ez ma is az OSZMI kiállítóhelye.

 

Épületvezetések indulnak

Szeptember 16-án 11 órakor és 13 órakor