Cifrapalota

6000 Kecskemét, Rákóczi út 1

Figyelem!

Az épület felújítás alatt áll, így csak részlegesen látogatható!

Információk
-
-

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag nyelve

magyar, angol

A Márkus Géza által tervezett szecessziós stílusú Cifrapalota Kecskemét város egyik legfigyelemreméltóbb épülete. Különleges atmoszférájának megteremtésében elsősorban a mennyezetét ékesítő nyolc páváról ismert díszterme és hangulatos belső udvara játszik szerepet.

Kecskemét városa 1902-ben határozta el bérház építését, az új „Sugár” (hamarosan Rákóczi) út torkolatánál. Az épület megtervezésével egy fiatal építészt, Márkus Gézát bízták meg. Az épület külső megjelenését a színes majolikadíszek határozzák meg. Az első és a második emelet zöldre festett ablaksorai között a nemzetközi szecessziós minták magyar népművészeti motívumokkal keverednek. Az épületkerámia (majolika, pirogránit, eozin) kivitelezését a pécsi Zsolnay-gyár nyerte el.

Az épületet gazdaságossági okokból többfunkciósra tervezték. A földszinten bérbe adható üzletek (pl. kép, tükör, lámpa, cipő) sorakoztak. Az egykori üzletportálok, kirakatok helyén ma már ablakok vannak. Az első emeleten a Kereskedelmi Kaszinó díszterme és egyesületi szobái, a második emeleten pedig három bérlakás kapott helyet. 
A pávás terem nevét a festett gipszstukkókból kivitelezett pávákról kapta. Hajdan bálterem volt.

Az épület 1983-tól múzeumi célokat szolgál. 1996-tól a Katona József Múzeum állandó és időszaki kiállításainak ad otthont.

Épületvezetések indulnak

2023. 09. 16. 10:00

2023. 09. 17. 14:00

Kapcsolódó rendezvény