Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár

Szeged
Dóm tér 1-4.
6720
Magyarország

Figyelem!

Az épületvezetésen való részvétel regisztrációhoz kötött. library@sk-szeged.hu

Elérhetőség
Információk

Ingyenes nyitvatartás

2021.09.18. (szombat)
10:00 - 17:00
2021.09.19. (vasárnap)
14:00 - 17:00

Épületvezetés nyelve

magyar

Információs anyag

Információs anyag az alábbi nyelv(ek)en érhető el
magyar

Somogyi Károly esztergomi kanonok az árvízben rommá lett város szellemi értelemben vett újjáépítéséhez kívánt hozzájárulni, amikor 1881-ben Szegednek ajándékozta az egész életén át gyűjtött, felbecsülhetetlen értékű könyvgyűjteményét. A tudományos, vallási, szépirodalmi és nyelvkönyveket tartalmazó enciklopédikus könyvtár 43 701 kötetből tevődött össze. Ideiglenes elhelyezések után a gyűjtemény a Közművelődési Palotában lelt tartós otthonra, majd 1984-ben költözött át a Dóm téren emelt új épületébe.

Az alapítás óta eltelt 140 év alatt a könyvtári állomány jelentősen gyarapodott, meghaladja az egymillió dokumentumot. Legértékesebb része a Somogyi Károly gyűjteményét őrző emlékkönyvtár, amelynek legrégebbről származó darabja egy kódex, az úgynevezett Prágai Missale 1492-ből.

A könyvtár rendhagyó városi sétákkal és épületbemutató túrával kapcsolódik az eseményhez. A Kulturális Örökség Napjai rendezvény alkalmából az épület egyébként zárt részeit is megnyitjuk az érdeklődők előtt.

Épületvezetések indulnak

2021.  szeptember 19. (vasárnap) 15 óra - A túra időtartama 1 óra. 

Az „Üvegpalota” titkai – a Somogyi-könyvtár kevésbé ismert terei – épületbemutató túra. Találkozás a Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.) épülete előtt. A részvétel regisztrációhoz kötött, hogy mindenki kényelmesen hozzáférjen a hallani- és látnivalókhoz.