Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

3400 Mezőkövesd, Eötvös utca 32.

Információk
-
-

Épületvezetés nyelve

magyar, angol

Információs anyag nyelve

magyar, angol

A hazánkban egyedülálló mezőgazdasági gépgyűjtemény alapjait Hajdu Ráfis János és felesége, Bakos Mária teremtette meg. A gyűjtemény 1979 óta múzeummá fejlődött, megsokszorozódott a gépek, mezőgazdasági eszközök száma. Ma már közel 3.000 restaurált eszköz, gép látható a múzeumban, amely környezetbe illő épületeivel, látványos kiállításainak sorával, nagyméretű műtárgyaival, működő régi gépeivel olyan hangulatot áraszt, mint egy szabadtéri múzeum. Célja a paraszti uradalmi gazdálkodásban egykor használatos gépek, járművek és munkaeszközök együttes bemutatása. A gyűjtemény törzsanyagát 160 gőzüzemű és robbanómotoros erőgép, 100 mezőgazdasági gép, 50 gazdasági eszköz és számos gépalkatrész, kovácsoltvas tárgy alkotja, de felfedezhető még régi benzinkút, tűzoltóautók, halottaskocsi, és egy matyó Trabant is.

Nem kizárólag műszaki érdeklődésű vendégek számára érdekes a gépmúzeumban tett látogatás, hanem igazi családi program. A 60 db-os lokomobil park vagy a 100 különböző stabilmotor egy-egy elemét a gyermekek szívesen beindítják, de jó móka a 60 traktor egyikének kormánya mögé beülni is. Női szemmel érdekes lehet a múzeum hatalmas kovácsoltvas gyűjteménye, a régi fa mosógép vagy épp a matyó fogadószoba. Az idősebb korosztály pedig bizonyára nosztalgikus érzéssel tekint majd egy-egy szerszámra, gépre, melyet fiatalabb korában még használt.

Külön figyelmet érdemel a kiállításnak helyet adó, helyi védettségű mezőkövesdi porta, ahol 19. századi tüzelősól, 20. század eleji magtár és kisebb ólak engednek betekintést a hagyományos paraszti gazdálkodás környezetébe.