Kiállításunk címének feloldása: H(alózni) A(lapvető) S(zükséglet), azaz a táplálkozásról, mint az emberi élet alapfeltételéről lenne szó. Amint azt látni fogjuk, egyes korszakokban, az „alapvetőt” jócskán meghaladták bizonyos étkezési szokások. A „Háromfogásos gyomortörténelem”, vagyis a múzeumunk által felölelt három régészeti kor segítségével szeretnénk ízelítőt adni, az előttünk élő népek táplálkozási lehetőségeiről, szokásairól, olykor túlkapásairól. Látogatóinknak bepillantást nyújtunk az őskőkori ember étkezésétől kezdve, az ókori (római) ember táplálkozásán át, egészen a népvándorláskor végéig (késő avarkor) élő népek konyhájába. Lesz szó ínségről, bőségről, puritán étkezésekről és fergeteges lakomákról. A gasztronómiai történet színes tablóit a teljességre törekvés igénye nélkül valósítottuk meg, de ennek ellenpontozásképpen igyekeztünk sokszínűt alkotni. Reméljük, mindenki talál magának ínyére való falatot a kiállításban.
A vezetést tartja: Vukics Adrienn, Ókortörténeti Főosztály és Mészáros Boglárka, Ős- és népvándorlás kori Főosztály
A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.