A TÉR TESTAMENTUMA - Gergye Krisztián egyéni kiállítása a szentendrei MANK Galériában

Elérhetőség
Információk

Rendezvény helyszíne

Szentendre
Bogdányi utca 51.
2000
Magyarország

MANK Galéria

Rendezvény(ek) időpontja

2021.09.18., szombat - 10:00 - 17:00
2021.09.19., vasárnap - 10:00 - 17:00

Gergye Krisztián önálló kiállításában misztikummal megtöltött valós és fiktív terek láthatóak. A Trifusz Péterrel közösen tervezett medence-térinstalláció – mely az Ahol a sötétség című szólóelőadáshoz díszletként készült –, valamint a tudatosan monokróm színvilágban tartott akvarellválogatás minden darabja rejtett történetek és otthagyott érzelmek rögzítői. A festményeken pusztán a terek megjelenítésén keresztül, az emberalakok ábrázolását mellőzve a létezés mibenléte érhető tetten. A megfestett medencék, partszakaszok, tetők és enteriőrök eredeti funkciójuktól megfosztva a földön túli világ allegóriáiként léteznek. Sokszor a magától értetődő, ábrázoló jellegű térelemek, mint az úszósávok elválasztási pontjai, vagy a képmező térszerkesztésének irányai szimbólumokká válnak, melyek gazdagítják a képek jelentésbeli mélységeit.

Gergye Krisztián művészetében nem válnak szét a különböző művészeti ágak, így az akvarellfestményeit bemutató kiállításában is számos színpadi utalás érhető tetten. Festett terei sajátos teátrális helyszíneknek is tekinthetőek ugyanúgy, ahogy a hagyományos színpadokon is az előadóművészeten keresztül a hétköznapi életen túlmutató emelkedettség valósul meg

„Mindig is foglalkoztattak a képzőművészeti alkotásokban rejlő mögöttes tartalmak, a koreográfiáimban gyakran indulok ki ilyen sűrű mondanivalójú képekből. A két terület párhuzamosan jelenik meg a művészetemben. A színpadképet is legtöbbször egyfajta festményként képzelem el, amely képes elemelni a látottakat, és tágabb asszociációs kereteket megnyitni a nézők előtt”.

A kiállítás kurátora: Sipos Tünde művészettörténész.

Kapcsolódó helyszín

2000 Szentendre, Bogdányi utca 51.