Egy diktatúra hagyatéka – Állambiztonsági iratok és történetek. Tárlatvezetés az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának állandó kiállításában

1067 Budapest, Eötvös utca 7.

Figyelem!

A programon való részvételhez regisztráció szükséges. Regisztrálni a www.abtl.hu honlapon lehet.

Információk

Rendezvény helyszíne:

Budapest
Eötvös utca 7.
1067
Magyarország

Épület neve:
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
10:00 - 11:00
12:00 - 13:00
10:00 - 11:00
12:00 - 13:00

A Történeti Levéltár közelmúltban nyílt állandó, interaktív kiállítása a Levéltár iratanyagán, valamint az 1945 és 1990 közötti időszak konkrét történeti eseményein keresztül mutatja be a politikai rendőrség, az állambiztonság működését.

A kiállítás hat tematikus egységre osztható, fókuszpontjában a levéltári iratanyag áll. Minden tematikus részt az egységhez szorosan kapcsolódó, az iratanyagból kiemelt, vagy más módon a Levéltárba került tárgyak színesítenek.

Az első tematikai egység a társadalmi ellenállást mutatja be, a megfigyeltekre, vagyis a párt hatalmát megkérdőjelező szerveződésekre, mozgalmakra fókuszál.
A második egység az ügynököket mutatja be, a harmadik egység pedig a titkos megfigyelési módszereket, a politikai rendőrség által használt operatív technikákat ismerteti meg a látogatókkal.

A negyedik egység visszatér a megfigyeltek tematikájához, azonban itt már a megfigyeltekkel szembeni fellépésre, a nyílt nyomozásokra és azt követő megtorlásokra, börtönre, internálásra helyeződik a hangsúly. Az ötödik kiállítási egység az állambiztonság szervezetét mutatja be.

A hatodik egység nemcsak szimbolikusan, hanem fizikailag is a Levéltár iratanyagát helyezi a középpontba. Mint egy sziget, úgy helyezkedik el a térben, és a falakon bemutatásra kerülő történeti eseményekre reflektálva ismerhetjük meg az állambiztonság által keletkeztetett, a Levéltár által őrzött iratokat, irattípusokat (dossziékat, kartonokat stb.).

A program raktárlátogatással zárul.

Kapcsolódó helyszín