Kemény Egon zenés CD-bemutató

1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.

Elérhetőség
Információk

Rendezvény helyszíne:

Budapest
Szent György tér 4-5-6.
1014
Magyarország

Épület neve:
Országos Széchényi Könyvtár
15:00 - 16:00
Akadálymentes
Gyerekkel látogatható

Zenés CD-bemutató 

Kemény Egon (Bécs, 1905 – Budapest, 1969) kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a bécsi zeneakadémia elvégzése után a klasszikus és a szórakoztató muzsika között alakította ki zenei stílusát. A 20. századi könnyűzene egyik kiemelkedő alkotója. Rendkívül sikeres volt, számos zenei műfajban komponált műveket. Darabjait kiváló művészek adták elő. A Ma éjjel címet viselő CD zenei és színpadi karrierjének első húsz esztendejét (1927–1947) eleveníti fel az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött gramofonfelvételekkel. A muzeális értékű korongokon modern táncslágerei hangzottak fel énekes sztárokkal: Karády Katalinnal, Lantos Olivérrel, Kalmár Pállal, Sebő Miklóssal, Vig Miklóssal és másokkal, híres zenekarok kíséretével a korai magyar dzsessz korszakából. A táncszámok mellett különlegesség és ritkaság, hogy fennmaradtak első két nagyoperettjének – Kikelet ucca 3 (1929), Fekete liliom (1946) –, továbbá megzenésített költeményeinek és zenekari műveinek a felvételei is. 

A Kemény Egon életműve válogatás-CD-sorozat negyedik kiadványa 2021-ben az Országos Széchényi Könyvtár támogatásával és Kemény Anna Mária, a zeneszerző lánya és zenei hagyatékának gondozója produceri munkájával valósult meg. 

Életművében elhelyezve, több megközelítésből mutatjuk be közönségünknek az albumot Kemény Anna Mária részvételével, Szabó Ferenc János zongoraművész, zenetörténész és Mráz Nikolett zeneakadémiai hallgató (szoprán) fellépésével. A beszélgetőtárs Illyés Boglárka, könyvtárunk zenei gyűjteményének vezetője. 

Kapcsolódó helyszín

1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.