Móricz-univerzum a digitális térben

1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.

Elérhetőség
Információk

Rendezvény helyszíne:

Budapest
Szent György tér 4-5-6.
1014
Magyarország

Épület neve:
Országos Széchényi Könyvtár
16:00 - 17:00
Akadálymentes
Gyerekkel látogatható

Móricz-univerzum a digitális térben

Az előadás arra hívja fel a figyelmet, miért jó és szükséges a digitális szövegkiadás, s az olvasáson túl hogyan lehet hasznosítani az előállt tartalmakat.

Mindezt Móricz Zsigmond levelezésének digitális kritikai kiadása példájával megvilágítva (https://dhupla.hu/collection/moricz-zsigmond-levelezes), illetve az erre épített Móricz-kapcsolati háló megrajzolását (https://dhupla.hu/page/kreativ/moricz-kapcsolatihalo) és egyéb kreatív tartalmakat bemutatva.

A digitális bölcsészet lehetővé teszi, hogy az olvasó vagy akár a böngésző érdeklődő a kéziratok és könyvek világából teremtett közös szöveguniverzumban egyszerre tájékozódjon. Móricz Zsigmond korai levelezése és pályakezdő írásai, a fakszimilék írásos és rajzos képi világa, valamint az interaktív módon navigálható színes adatvizualizációk a saját felfedezés élményét nyújtják. A kézírású levelek átiratai adatstruktúrákkal állnak kapcsolatban, közgyűjtemények és könyvtárak állnak a szöveguniverzum hátterében, építve a korábban csak polarizálódott életmű egységes képét. A digitális tér megőrzi, hozzáférhetővé, kereshetővé és kutathatóvá teszi, összeköti s életre kelti a magyar kulturális örökség kincseit.

Az előadás végén szó lesz arról is, hogy a jövőben milyen hasonló tartalmakkal fog bővülni az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatása (Kölcsey, Petőfi, Széchényi), valamint izgalmas interaktív feladatok is várják a látogatókat.

Kapcsolódó helyszín

1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.