A rétessütés falun hagyományosan az ünnepre való készülődést jelentette. A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. Munka- és időigényes mulattság, nyújtáskor pedig gyakran elkel a szorgos segítő kéz. Lehet almás, túrós, káposztás vagy meggyes, nyújtva és tekerve, egyhajtásosan vagy kéthajtásosan, nekünk egyre megy: a rétes az rétes, nem tudunk vele betelni! A rétestészta készítése profiknak és mamáknak való feladat, gondolják sokan, hisz a tészta szakadásmentes húzása valóban nem egyszerű, de nem is olyan dolog, amit ne tudnál megcsinálni. Ezt mutatja be nekünk Borsos Jánosné, Juliska néni. Szeretettel várjuk az ifjú háziasszonyokat, akik talán csak a nagyszüleiktől láthatták ezt a technikát és nem az előre készített réteslapból szeretnének finom édességet az ünnepi asztalra!