Kossuth, mint botanikus - Emlékkönyvtári bemutató

6720 Szeged, Dóm tér 1-4.

Figyelem!

A részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztráció: library@sk-szeged.hu

Információk

Rendezvény helyszíne:

Szeged
Dóm tér 1-4.
6720
Magyarország

Épület neve:
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár
16:00 - 17:00
Gyerekkel látogatható
Központi témához kapcsolódik

Kossuth Lajos nevét mindannyian ismerjük már óvodás korunk óta. A szegedi embereket pedig különleges kapcsolat is fűzi a forradalmi kormányzóhoz.
De hányan tudjuk, mi az a Kossuth-kóró, Kossuth-fű, kossuthka, és hogy szőlő-és körtefajta is viseli a legendás kormányfő nevét?
Tudjuk-e, hogy észak-itáliai száműzetése idején, a Torino közeli Collegno al Baracconéban milyen gondosan művelt kertet virágoztatott fel, és hogy tudományos levelezést folytatott korának leghíresebb magyar botanikusaival a növényekről?

Kossuth Lajos születésének 220. évfordulója alkalmából kiállítást nyitottunk a Somogyi-könyvtár magasföldszintjén, a Kulturális Örökség Napján, szeptember 17-én szombaton 16:00-tól pedig Emlékkönyvtárunkban bemutatjuk, milyen botanikai szakkönyvekből mélyítette a tudását, milyen javaslatokat írt Bakay Nándornak Szeged újjáépítésére, hogyan vázolta fel egy korszerű "zöld város" képét.
Könyvtárunk régi, különleges növénytani műveiből válogatva csodálatos színes metszeteken mutatunk be néhányat a Kossuth nevéhez kötődő növényfajok közül. Szegediként pedig nem mulasztjuk el feleleveníteni az SZTE Füvészkert Kossuth-kaktuszának legendáját, régi könyveink és folyóiratcikkek fellapozásával. 

Kapcsolódó helyszín