A felújított Vér tanya ünnepélyes átadása

6782 Mórahalom, V. körzet tanya 60. (0242/33)

Információk

Rendezvény helyszíne:

Mórahalom
V. körzet tanya 60. (0242/33)
6782
Magyarország

Épület neve:
Vér tanya
10:00 - 11:00
Gyerekkel látogatható
Központi témához kapcsolódik

Az egykori Szeged-alsótanyai tanyavilág rohamosan fogyatkozó tradicionális „népi” épületeinek egyik végpusztulás szélére jutott emléke az egykori Vér-tanya. A történeti térképek alapján valószínűsíthető, hogy az épület magja valamikor a XIX. század végén, XX. század elején épülhetett. Ez a tégla lábazatra vályogtéglából falazott, lényegében kétosztatú, szegényparaszti életmódot tükröző épület egy nagyszobából és a mellette lévő szabadkéményes konyhából állt. Egy későbbi bővítés során épült meg északról csatlakozva a kamra, szintén vályogtéglából.

A Szeged-Alsóváros paraszt-polgári lakosságának tradicionális építészetére jellemző ház a nagyszéksósi tanyavilág XX. század második felére bekövetkezett átépülését megelőző idők építészeti hagyományát képviseli. Mindezek miatt helyi szinten kiemelkedő és különleges építészeti, művészettörténeti értéket jelent, ezáltal Mórahalom történetiségének megtestesítője, a röszkei út település- és tájképének jelentős szereplője.

Mórahalom Városi Önkormányzat 2022-ben újította fel a Vér tanyát a Népi Építészeti Program keretében. Csatlakozva a Kulturális Örökség Napjai eseménysorozathoz 2022. szeptember 17-én kerül megrendezésre a megújult tanya ünnepélyes átadója.