Epreskerti történelmi mozaik

1063 Budapest, Kmety György u. 26-28.

Elérhetőség
Információk

Találkozó helyszíne:

Budapest
Kmety György u. 26-28.
1063
Magyarország

Találkozási pont:
Epreskert, Bajza utca felőli bejárat
14:00 - 15:00
16:00 - 17:00

Vezető neve

Katona Klára

Az Epreskertet, a magyar művészet e különleges hangulatú helyszínét mutatja be Katona Klára az érdeklődőnek. A programon a részvétel ingyenes.

Az időutazó séta visszavezeti a látogatót a klasszikus magyar művészóriások alkotókörnyezetébe. Ez az eperfaliget adott otthont, menedéket és folyamatos inspirációt többek között Stróbl Alajos, Huszár Adolf, Benczúr Gyula, Lotz Károly és sok más művész munkásságához. Az elődök alkotásainak másolása fontos gyakorlat a művészeti oktatásban, amihez a 19. századi mesterek egy egész kis múzeumra való anyagot gyűjtöttek egybe a kertben, így a közelmúlt mestereinek és művészhallgatóinak alkotásaival együtt teljesedik ki a mai Epreskert.

Az Epreskert építményei és szobrai végigvezetnek a régészet és a művészet történetén a római szarkofágoktól kezdve Mátyás királyhoz, vagy a Habsburg dinasztiához köthető emlékeken át kortárs mesterek emblematikus alkotásaiig. Múlt és jelen összekapcsolódik a kert sűrű zöldjének szövetében. Sétánk során ezt az utat járjuk végig, és emlékről emlékre haladva röviden elidőzünk az elmúlt évtizedek történeteinél.