IV. Béla király nyomán - Séta a Budai Várnegyed polgárvárosában

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.

Figyelem!

A SÉTA MEGTELT!

A sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a létszám azonban megtelt, így további regisztrációt erre a sétára nem tudunk fogadni.

A meghirdetett programon az aktuális járványügyi szabályok mindenkori betartása mellett lehet részt venni. Amennyiben bármilyen COVID fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontakt személynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programon!

Kérjük, hogy a sétára 10 perccel az indulás előtt legyen szíves megérkezni, hogy legyen idő a készülékek kiosztására.

A létszám limitált, továbbá a jobb hangélmény érdekében erősen ajánlott a headset (tourguide) készülék használata, aminek díja 500,- Ft. Az ellenértéket a helyszínen az idegenvezető részére lehet készpénzben befizetni.

Információk

Találkozó helyszíne:

Budapest
Táncsics Mihály utca 7.
1014
Magyarország

Találkozási pont:
Erdődy-Hatvany palota kapualjában
11:00 - 13:00

Séta maximális létszáma

25 fő

Vezető neve

Lengyel Györgyné idegenvezető

Sétánkon a Várhegy északi végén, a Bécsi kapuhoz futó, innen induló utcákban haladunk végig.

A Táncsics Mihály utca 7-9-11. sz. épületcsoporttól indítjuk a sétánkat, a királyi hatalom feltételezett centrumából. „Torony iránt ” járunk, három téren át, majd visszatérünk a koronként más (Szombat, Zsidó, Szent Márton..., Werbőczy) névvel illetett utcába. Mindeközben - IV. Béla királyunk tatárjárást követő városalapításától a napjainkig számított - közel 800 évnyi történelmünkkel ismerkedünk.

Belépünk a középkori zsidó imaházba. Megismerjük héber feliratait, ábráit. A Városházán a fogadócsarnok szobrairól megtudjuk, mire intik a város vezetőit. Megkörnyékezzük a Mária Magdolna templom romjait, tornyát. A Kard utca és Bécsi kapu tér sarokerkélyénél kicsit elidőzünk, és a Hatvany-ház „vendégkönyvét” böngésszük. Tovább a neves fogadó emlékét idéző Fortuna utcán át a Vörös sün felé vesszük lépteink. A Zsidai Gasztronómiai Csoport vendéglátóhelyei mellett haladunk el. A Hess András téren megtekintjük a Szent Miklós templom tornyát és a Hilton Hotelba foglalt 13. századi domonkos rendi kolostor romjait. Sétánkat a Koller Galériában és várfalra nyíló szoborkertjében zárjuk.