Harangtörténeti séta I. rész

1052 Budapest, Március 15. tér

Figyelem!

A helyszíneken keresse a „HARANGTÖRTÉNETI SÉTA” transzparenst. 

Esős idő esetén a séta elmarad. Erről a www.magyarharangok.hu oldalon, valamint a Magyar Harangok facebook csoportban adunk aktuálisan hírt.

Információk

Találkozó helyszíne:

Budapest
Március 15. tér
1052
Magyarország

Találkozási pont:
Erzsébet híd pesti hídfője
08:30 - 10:00

Séta maximális létszáma

50 fő

Vezető neve

Bajkó Ferenc

Az egyháztól az elöljáróságig és a legöregebbtől a legnagyobbig

A séta során a vasárnapi szentmisékre és istentiszteletekre hívó harangozásokkal kísérve megismerkedhetünk a pesti és a budai tornyok nem látható lakóival: a harangokkal. Budapest történelmét végigkísérik a harangok. Olykor a harangok gyarapodását, díszes ünnepségeket, máskor azok pusztulását élte meg a város.

Harangokat öntettek egyházak, de olyakor az elöljáróságnak is volt saját harangja. Sőt, a pesti polgármesterek eskütételét is évszázadokon keresztül harangzúgás kísérte, ez a harang ma is megvan, sétánk a Polgármester-harang zengésével fog kezdődni és a Szent István Bazilika 5 harangjának együttese fogja zárni azt. Ellátogatunk ahhoz a toronyhoz, ahol Pest legöregebb harangja lakik, hallhatjuk az acélharangok kemény hangját és egy harangjátékot. Megismerhetjük Magyarország legnagyobb harangjának zivataros történetét.

A sétának nem része a toronylátogatás. A séta Bajkó Ferenc Budapest harangjai c. könyvének egyik bemutatása is, amely kiadvány a helyszínen megvásárolható.