Harangtörténeti séta II. rész

1014 Budapest, Bécsi kapu tér

Figyelem!

A helyszíneken keresse a „HARANGTÖRTÉNETI SÉTA” transzparenst. 

Esős idő esetén a séta elmarad. Erről a www.magyarharangok.hu oldalon, valamint a Magyar Harangok facebook csoportban adunk aktuálisan hírt.

Információk

Találkozó helyszíne:

Budapest
Bécsi kapu tér
1014
Magyarország

Találkozási pont:
Bécsi kapu tér, az evangélikus templommal szemben
10:50 - 12:15

Séta maximális létszáma

50 fő

Vezető neve

Bajkó Ferenc

 „Tűzvész, háborúk és újjászületés

A séta során a vasárnapi szentmisékre és istentiszteletekre hívó harangozásokkal kísérve megismerkedhetünk a pesti és a budai tornyok nem látható lakóival: a harangokkal. Budapest történelmét végigkísérik a harangok. Olykor a harangok gyarapodását, díszes ünnepségeket, máskor azok pusztulását élte meg a város.

Különösen igaz ez Budán az öntőmesterség újkori bölcsőjében, ahol a török idők alatt teljesen megszűnt a harangöntés, és harangja is csak egyetlen toronynak maradhatott. Mégis Buda visszavételét követően virágzó kultúra bontakozott ki az öntőmesterség terén. A séta során meglátogatjuk a Hadtörténeti Intézet ágyúit, megemlékezésként arról, hogy háborús időkben a harangokból hadi nyersanyag készül, és ugyanez igaz fordítva: több esetben ágyúból harang készült. De szó esik Mária Dorottyáról, Luther Mártonról, az 1723-mas budai tűzvészről, IV. Károly szépséges harangjáról és azokról a zengő öntvényekről, amelyek hajdanán elűzték Buda felől a közelgő jeges fellegeket.

A sétának nem része a toronylátogatás.