110 éves az Áldás Iskola

1025 Budapest, Áldás utca 1.

Információk

Találkozó helyszíne:

Budapest
Áldás utca 1.
1025
Magyarország

Találkozási pont:
Budapest, Áldás utca 1. az iskolaépület előtt
10:00 - 11:00
14:00 - 15:00

Séta maximális létszáma

20 fő

Vezető neve

Novák Judit
Gyerekkel látogatható
Központi témához kapcsolódik

A séta során bejárjuk az épületet, kívülről megtekintjük építészeti jellegzetességeit, bent a Szemlőhegyi és az Áldás utcai épületrészt is bejárjuk, és közben megismerkedünk az iskola történetével.

Az Áldás Utcai Általános Iskola 1911–12-ben épült, az akkori fővárosi polgármester, Bárczy István városfejlesztő programjának részeként. Az 1900-as évek elején a Rózsadomb alsó vidéke és a Szemlőhegy területe rohamos fejlődésnek indult és benépesedett. A tágas villákba többgenerációs családok költöztek, akiknek megnövekedett polgári igényeit a környéken lévő népiskolák nemcsak a viszonylag nagy távolságok, hanem tanulóik vegyes társadalmi hovatartozása miatt sem elégítették ki.

A Zrumeczky Dezső (Koós Károly pályatársa és barátja) műépítész által tervezett szecessziós épület külső formájában, jellegzetes motívumaival (erdélyi fatorony, a tetőtér alatt megbúvó ablakok, stb.) jól megfelelt a környék polgári ízlésének; belső elrendezése az akkori iskolaépületekkel szemben támasztott elvárásokat túlhaladva, felújítás után, még ma is korszerű. Az óvodát is magába foglaló intézmény nemcsak jó színvonalú nevelést és oktatást biztosított az idejáró gyermekeknek, hanem a környék közösségi és vallási életét is összefogta. Egy tornaterem, igazgatói és altiszti szolgálati lakás, tantestületi szoba, három termes kisdedóvó, óvodai dajkalakás, orvosi rendelő és szertárak jelezték az épület korszerűségét.