A Földtani Intézet ArtGeo palotája a Stefánián

1143 Budapest, Stefánia út 14.

Figyelem!

Az épület kizárólag a szakmai vezetésekhez csatlakozva tekinthető meg. A sétákon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges a klara.palotas@sztfh.hu email címen. A csoportok maximális létszáma 50 fő, ezen felül nem tudunk több jelentkezést fogadni.

 

Elérhetőség
Telefon
Honlap
Információk

Találkozó helyszíne:

Budapest
Stefánia út 14.
1143
Magyarország

Találkozási pont:
SZTFH Földtani Intézet, Stefánia út 14.
10:00 - 12:00
13:00 - 15:00
15:30 - 17:30
10:00 - 12:00
13:00 - 15:00
15:30 - 17:30

Séta maximális létszáma

50 fő

Vezető neve

szakvezető
Gyerekkel látogatható

A Magyar Királyi Földtani Intézet 1869-es megalakulását közel három évtizeddel követően pályázatot írtak ki a magyar földtant szolgáló épület tervezésére. A beérkezett 14 pályamű közül az építészek Lechner Ödön szecessziós terveit ítélték a legjobbnak, és az építkezés hamarosan elkezdődött a főváros által adományozott területen. Mivel a főváros kikötötte, hogy adománya fejében az épületnek 3 éven belül állnia kell, az 1898-ban elkezdett építkezés rendkívüli sebességgel folyt és 1899 végére be is fejeződött.

Az épületben számos jelét tapasztalhatja a látogató annak, hogy az kifejezetten a magyar földtan számára épült. Rögtön  az épületbe való belépéskor egy hatalmas barlangban találjuk magunkat, amelyben a lámpák sztalaktit motívumokon lógnak és a falakat stilizált cseppkőoszlopok díszítik. A folyosóra érve egy stilizált vágatban (vízszintes bányajáratban) találjuk magunkat, amelyet boltíves főte (vágat felső része) határol. A Díszteremben az oszlopokról szigorú bányászfejek lesik minden mozdulatunkat.

A tető csúcsán a négy ősmagyar alak által tartott földgömb, valamint a kristályokra emlékeztető csúcsok a földtant, míg a pécsi Zsolnay gyárban készült kétféle kék színű cserép a víz és az ég egységét szimbolizálja. És végül egy érdekesség: a belső udvarra kitekintve az első lépcsőház külső falán, a magasföldszint magasságában egy címerre lehetünk figyelmesek, ez Lechner Ödön „aláírása”, azaz az ő családi címere finoman elrejtve a sok egyéb díszítés között.

Idén érdekességként a tetőre is ki fogunk menni, amennyiben azt a körülmények – időjárás, látogatói létszám stb. – engedik. A tetőről megfelelő időjárási viszonyok mellett látszik a szintén Lechner Ödön által tervezett Szent László templom, sőt, akár a váci Naszály is.

Fakultatív programként bemutatjuk az Év ásványa és az Év ősmaradványa jelöltjeit.

Az épületet szakmai vezetéssel mutatjuk be, a vezetés időtartama 1,5–2 óra.