Csékút bemutatkozása

Elérhetőség
Információk

Találkozó helyszíne

Ajka
8400
Magyarország

Padragi út 101. a katolikus templom melletti közösségi tér

Séta időtartama

2 óra

Séta időpontja(i)

2020.09.19., szombat - 16:00

Szeretnénk bemutatni egy 2019-ben alapításának 700. évfordulóját ünneplő, valaha önálló bakonyalji volt bányászfalut.
A falu 1961-ig önálló település volt. Ebben az évben vonták össze közigazgatásilag Padrag községgel. A közös név Padragkút. 1984-ben csatolták Ajkához. Bár a falu duplán elveszítette önállóságát, a még itt élő, illetve az innen elszármazott lakosság lokálpatriotizmusa igen erős. Különböző lehetőségeket (versenyek pénzdíjai, pályázatok) kihasználva és jelentős lakossági pénzügyi hozzájárulással az utóbbi évtizedben számos emlékjel és szobor készült. Ezek átadása általában ünnepélyes körülmények között, nagyszámú közönség előtt történt.
Ezeket a létesítményeket is szeretnénk megismertetni helytörténeti séta keretében az idelátogató érdeklődőkkel.
A séta során megtekinthető emlékek a 1848-49-es kopjafa - bányász hősi halottak emléktáblái - Molnár Gábor író emléktáblája - a középkori templom 1984-ben elbontott csonka tornyának az emlékműve - Marton Ágnes diakonissza, Molnár Lajos plébános, Varga György néptanítók emléktáblái - az 2018-ban felújított hősi emlékmű és kopjakert - az önállóság emlékszobra. Lehetőség van a szőlőhegy oldalában található 110 éves Ó temető és a nemzetőr sírok megtekintésére, a boros pincék közül a Somló hegyre és a Balaton felvidékre nyíló kilátással.
A létesítmények a falu központjában találhatók. Parkolási lehetőség is itt van. Az Ó temető meglátogatása gyalogosan lehetséges oda-vissza kb: 800 méter.