A velencei Római katolikus templom és a templomtorony bejárása a Kulturális Örökség Napjai keretében

2481 Velence, Templomtér (Fő utca)

Elérhetőség
Információk

Találkozó helyszíne:

Velence
Templomtér (Fő utca)
2481
Magyarország

Találkozási pont:
velencei Római katolikus templom
12:30 - 14:00

Vezető neve

Nagy Károly
Akadálymentes
Gyerekkel látogatható
Központi témához kapcsolódik

Velence város is csatlakozik 2022-ben a Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez. A séta során megismerhetjük a Szent István király római katolikus templom és a Meszleny-szoba történetét, valamint saját felelősségre a templomtoronyba is felmehetünk.

Velence középkori temploma a török korban elpusztult. Ennek helyén adományokból, és a falu kegyurának, a katolikus Meszlényi János földbirtokosnak a támogatásával épült fel 1722-ben az a templom, amely Velence ősi temploma, azaz a mai Bod kápolna elődje.

A fenti ősi templom azonban kicsinek bizonyult és igen rossz állapotban került. A napjainkban is meglévő Római katolikus templom építése 1827-ben kezdődött, és 1829-ben szentelték fel. A mai főoltár Peék Gyula plébános tervei szerint készült 1905-ben. Ez a budapesti Szent István Bazilika egyik oltárának másolata. Az oltárképen „Szent István felajánlja Magyarországot”.

1917. május 10-én éjszaka egy villám bele vágott a templomtorony tetején álló keresztbe. Ennek következtében a fazsindellyel fedett torony kigyulladt és a tetővel együtt leégett. A templom helyreállítása 1918-ban történt meg Peék Gyula plébános vezetésével a háború befejezése után. Más formában állították helyre a tornyot, a régi szépségét anyagiak hiányában nem tudták visszaállítani. A II. világháború során a templom beleesett a Margit-vonalba (védvonalba), és a községben elhelyezett védelmi és megfigyelő állásokra leadott belövésekből több a templomot is súlyosan megrongálta. Súlyosan megsérült a templom, amelynek tornyát lelőtték, orgonája elpusztult. A sérült részeket 1947-ben építették újjá.

Szervező: Dr. Petrus József Csaba, a Velencei Települési Értéktár Bizottság elnöke. (Fotók forrása: OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtár, a szervező saját felvételei)