A velencei Hauszmann-Gschwindt-kastély és kertjének bejárása a Kulturális Örökség Napjai keretében

2481 Velence, Ország út 23.

Elérhetőség
Információk

Találkozó helyszíne:

Velence
Ország út 23.
2481
Magyarország

Találkozási pont:
Hauszmann-Gschwindt-kastély (volt ÉDOSZ-üdülő)
14:00 - 16:00

Vezető neve

Szabó Zsolt építészmérnök
Gyerekkel látogatható
Központi témához kapcsolódik

Velence város is csatlakozik 2022-ben a Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez. A séta során megismerhetjük a Hauszmann-Gschwindt-kastély és a hozzá tartozó kastélypark történetét, bejárjuk a kastély épületét.

Velencén a Meszleny-Burchard-Bélaváry-Hauszmann-Gschwindt-kastély és a hozzá tartozó kastélypark műemléki védelem alatt áll. Velence egyik legrégebbi kastélya az 1700-as évek elején, ismeretlen időpontban épülhetett a Meszleny család időben első birtokközpontjaként. Az 1880-as években a birtokot a kastéllyal együtt Burchard Gusztáv professzor vásárolta meg. A család a birtokot 1913-ban Hauszmann Alajos műépítésznek (1847-1926) adta el, aki 1926-ban bekövetkezett haláláig élt itt. 1927-ben Gschwindt Ernő szeszgyáros vásárolta meg az épületet. A Gschwindt család időszakában történt meg a kastély jelenlegi, neobarokk formára való átalakítása Tőry Emil tervei alapján.

A kastélyt szép kastélypark övezte, kialakítása feltehetően a 19. században történt a Meszleny-család birtoklása idején. A kastélypark még romjaiban is szép, több növényritkaságot tartalmaz. A mai parkban számos értékes fa, facsoport található, a tájképi kert stílusjegyeiről leginkább a nyomokban fellelhető útrendszer árulkodik. A Meszleny család birtoklása idején már lombot adott az a több száz éves hársfa, amely alatt a családhoz tartozó Kossuth Lajos gyakran megpihent (felesége Meszleny Terézia volt). A település ezért Kossuth-fának hívta ezt a fát. 2014-ben egy vihar kidöntötte a több méter átmérőjű hársat.

Szervező: Dr. Petrus József Csaba, a Velencei Települési Értéktár Bizottság elnöke. (Fotók forrása: OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtár, Elherdált Örökségünk, Velencei Helytörténeti Egyesület, szervező saját felvétele)