Boldog békeidők– kastélykerti múltidézés a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton

2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2-4.

Figyelem!

Aki a  lelkes munkatársainkhoz csatlakozva korhű ruhában látogatja meg e két napon a Kertet, annak értékes ajándékkal kedveskedik az intézmény. A séták indulása mind 2 napon 11 és 14 óra. Regisztráció szükséges a botanikuskert-info@ecolres.hu email címen, ahol kérdéseire is válaszolunk. Sétánként 30 fő jelentkezését tudjuk elfogadni.

 

Elérhetőség
Információk

Találkozó helyszíne:

Vácrátót
Alkotmány utca 2-4.
2163
Magyarország

Találkozási pont:
Botanikus Kert Berkenye Ház előtt
11:00 - 12:30
14:00 - 15:30
11:00 - 12:30
14:00 - 15:30

Séta maximális létszáma

30 fő
Akadálymentes
Gyerekkel látogatható
Központi témához kapcsolódik

A díszkapun át behajtó, kocsifeljáróhoz kanyarodó lovashintó kopogása messze hallatszik, hazaérkezett a gróf. Első útja a kertbe vezet. Hatalmas fák között kis ösvény kanyarog, a sűrű lombsátor alatt gótíves rom bukkan fel, a kertben csörgedező patak vízére hajló malom bukkan fel, szemben sziklaalagút sötét szája tátong, szárnyára kap minket az idő.

120 évvel ezelőtt csak a Vigyázó grófi család személyes meghívójával élvezhette bárki a rátóti kert idilli szépségét és harmóniáját, ma mindenki szívesen látott vendég az egykori főúri kertben, amely mára egyben hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye is.

Kulturális Örökség Napjai alkalmából, szeptember 17-18-án felidézzük azokat a boldog békeidőket, amikor Vigyázó gróf ifjú feleségével oly kedves éveket töltött a kastély szentimentális kertjében.

A koros növények, a történeti kert, a romantikus kerti építmények mellett a múltidézéshez ezúttal nem csak az 1896-ból fennmaradt Klösz György fényképeket és a díjtalan kerttörténeti sétákat ajánljuk, hanem a stílusos és mutatós korabeli öltözékeket is.