Architect's Guide to the Rónay Burial Garden

Rónay-sírkert tervezői épületvezetés

6775 Kiszombor, Óbébai u. 56.

Információk

Találkozó helyszíne:

Kiszombor
Óbébai u. 56.
6775
Magyarország

Találkozási pont:
Sírkert kapuja, a temető végében

Séta maximális létszáma

30 fő

Vezető neve

Szabó Zoltán Ádám
Gyerekkel látogatható

A kiszombori Rónay-sírkert országosan is különleges építészettörténeti értékeit hosszú évtizedeken keresztül legfeljebb egy szűk szakmai réteg és a helyiek ismerhették. Ezen nem segített, hogy a huszadik század második felétől egészen a 2010-es évekig elhanyagolva várta sorsának beteljesülését. Az utolsó pillanatban mégis sikerült ezen fordítani, és 2016-2017-ben először a tervezés kezdődött meg, hogy aztán 2020-2021-ben a tényleges felújítást is elvégezhessék. A teljes körű helyreállítás előhozott olyan csodálatos értékeket is, melyeket még az sem ismerhetett, aki gyermekkorát a kétségtelenül romantikus elhanyagolt kertben játszadozva töltötte. A bejárás során nemcsak a romantikától korai modernizmusig terjedő építészettörténeti metszetet ismerhetjük meg, hanem a különös műgonddal elkészített díszes koporsókat és fejfákat is megcsodálhatjuk.
Szabó Zoltán Ádám, a felújítás társtervezője, immár második alkalommal mutatja be a Kulturális Örökség Napjai keretében az egyszerre intim családi kriptaegyüttest és közösséget szolgáló kertet.
(A fényképek nem sokkal a kivitelezés befejezését követően készültek. Az idei séta során már egy jobban beérett együttest láthatunk!)

Description in English

The Rónay family's Burial Garden is a lesser known but very special monument of Hungary. It's value was once only known by locals and a small number of architectural historians and preservationists. This was in part due to the fact that it was left to deteriorate since the second half of the 20th century. The group of buildings and garden not only served as an intimate burial for the once wealthy noble family, but gave back to the community with its terrace and Calvary.

Zoltán Ádám Szabó, one of the architects designing the renovation and partial reconstruction guides the visit. The guide will be in Hungarian, but in case there are English-speaking visitors, he can give a guide in English. Admission is free, everyone is welcome!