Rónay-sírkert tervezői épületvezetés

6775 Kiszombor, Óbébai u. 56.

Információk

Találkozó helyszíne:

Kiszombor
Óbébai u. 56.
6775
Magyarország

Találkozási pont:
Sírkert kapuja, a temető végében

Séta maximális létszáma

30 fő

Vezető neve

Szabó Zoltán Ádám
Gyerekkel látogatható

A kiszombori Rónay-sírkert országosan is különleges építészettörténeti értékeit hosszú évtizedeken keresztül legfeljebb egy szűk szakmai réteg és a helyiek ismerhették. Ezen nem segített, hogy a huszadik század második felétől egészen a 2010-es évekig elhanyagolva várta sorsának beteljesülését. Az utolsó pillanatban mégis sikerült ezen fordítani, és 2016-2017-ben először a tervezés kezdődött meg, hogy aztán 2020-2021-ben a tényleges felújítást is elvégezhessék. A teljes körű helyreállítás előhozott olyan csodálatos értékeket is, melyeket még az sem ismerhetett, aki gyermekkorát a kétségtelenül romantikus elhanyagolt kertben játszadozva töltötte. A bejárás során nemcsak a romantikától korai modernizmusig terjedő építészettörténeti metszetet ismerhetjük meg, hanem a különös műgonddal elkészített díszes koporsókat és fejfákat is megcsodálhatjuk.
Szabó Zoltán Ádám, a felújítás társtervezője, immár második alkalommal mutatja be a Kulturális Örökség Napjai keretében az egyszerre intim családi kriptaegyüttest és közösséget szolgáló kertet.
(A fényképek nem sokkal a kivitelezés befejezését követően készültek. Az idei séta során már egy jobban beérett együttest láthatunk!)