Kerttörténeti séta

2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2-4.

Figyelem!

Regisztráció szükséges a botanikuskert-info@ecolres.hu email címen, ahol kérdéseire is válaszolunk.

Sétánként 30 fő jelentkezését tudjuk elfogadni.

Elérhetőség
Információk

Találkozó helyszíne:

Vácrátót
Alkotmány utca 2-4.
2163
Magyarország

Találkozási pont:
Berkenye Ház
13:30 - 15:00
13:30 - 15:00

Séta maximális létszáma

30 fő
Akadálymentes

A Nemzeti Botanikus Kert az ország fajokban leggazdagabb élőnövény gyűjteménye 22 hektáron. Kettős védelem alatt áll: a Vizimalom, a Műrom és a Kúria műemléki-, növény és állatvilága pedig természeti védettséget élvez. A koros növények, a történeti kert, a romantikus kerti építmények mellett a múltidézéshez ezúttal nem csak az 1896-ból fennmaradt Klösz György fényképeket és a díjtalan kerttörténeti sétákat ajánljuk, hanem a stílusos és mutatós korabeli öltözékeket is. A sarkon a verklis dallamos játéka minden korosztályt magával ragad.

Kastélykerti múltidézés a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton. A Kulturális Örökség Napjain felidézzük azokat a boldog békeidőket, amikor Vigyázó gróf ifjú feleségével oly kedves éveket töltött a kastély szentimentális kertjében. A díszkapun át behajtó, kocsifeljáróhoz kanyarodó lovashintó kopogása messze hallatszik, hazaérkezett a gróf. Első útja a kertbe vezet. Hatalmas fák között kis ösvény kanyarog, a sűrű lombsátor alatt gótíves rom bukkan fel, a kertben csörgedező patak vízére hajló malom bukkan fel, szemben sziklaalagút sötét szája tátong, szárnyára kap minket az idő.

120 évvel ezelőtt csak a Vigyázó grófi család személyes meghívójával élvezhette bárki a rátóti kert idilli szépségét és harmóniáját, ma mindenki szívesen látott vendég az egykori főúri kertben, amely mára egyben hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye is. 

Aki a lelkes munkatársainkhoz csatlakozva korhű ruhában látogatja meg e két napon a Kertet, annak értékes ajándékkal kedveskedik az Intézmény.